Fokus

SZO ne odustaje od namere da utvrdi poreklo koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

17:55

SZO ne odustaje od namere da utvrdi poreklo koronavirusa
Sedište SZO u Ženevi - Copyright Tanjug/AP/Jamey Keaten

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija ne odustaje da identifikuje uzroke pandemije kovida, rekao je danas generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus.

"Pisao sam i razgovarao sa visokim kineskim zvaničnicima više puta, pa i pre nekoliko nedelja. I dalje su sve opcije o poreklu virusa na stolu", rekao je Tedros, prenosi Rojters.

Vol strit džurnal je u nedelju objavio da je američko Ministarstvo energetike navelo da je koronavirus najverovatnije "procureo" iz kineske laboratorije, što je Peking demantovao.

"Želim da budem veoma jasan da SZO nije odustao od planova da identifikuje uzroke pandemije kovida", dodao je Tedros.

Otkako je pre tri godine počela pandemija koronavirusa, njeno poreklo pretvorilo se u žestoku naučnu i političku debatu. Trenutno postoje dve glavne teorije - prva da je virus prešao sa životinja na ljude najverovatnije na pijaci u gradu Vuhan u Kini i druga koja govori da se virus proširio iz laboratorije u Vuhanu nakon slučajnog curenja.

Ova druga teorija, međutim, počela je da dobija na snazi ove nedelje nakon što je direktor FBI Kristofer Rej u intervjuu za Foks njuz rekao da je kovid 19 "najverovatnije" potekao iz "laboratorije koju kontroliše kineska vlada".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet