Fokus

SAD, IAEA i E3: Iran proizveo manju količinu uranijuma obogaćenog skoro 84 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

19:45

SAD, IAEA i E3: Iran proizveo manju količinu uranijuma obogaćenog skoro 84 odsto
SAD, IAEA i E3: Iran proizveo manju količinu uranijuma obogaćenog skoro 84 odsto - Copyright Tanjug AP/Iranian Presidency Office, Mohammad Berno

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i E3 saopštile su danas da je Iran proizveo manju količinu uranijuma obogaćenog gotovo 84 odsto, što je veoma blizu nuklearnom oružju, i navele da Iran mora da objasni kako je do toga došlo.

Kako navodi Rojters, čestice uranijuma obogaćene 83,7 odsto pronađene su u elektrani u Fordou, planinskom mestu gde Iran inače obogaćuje uranijum do 60 odsto.

''Što se tiče otkrivenih čestica uranijuma obogaćenog  83,7 odsto, svi članovi odbora bi trebalo da budu ozbiljno zabrinuti zbog ovog alarmantnog razvoja događaja'', navodi se u američkom saopštenju, objavljenom posle sastanka odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

''Iran mora da obezbedi punu i neposrednu saradnju sa IAEA kako bi se razjasnilo šta se dogodilo i olakšao sve odgovarajuće mere verifikacije i praćenja koje Agencija smatra neophodnim kako bi svaka buduća pojava bila odmah otkrivena.

Iran mora da obezbedi da se takav incident nikada više ne ponovi. Činjenica da se ovo dogodilo u jako utvrđenom objektu koji je prvobitno tajno izgrađen, samo produbljuje našu zabrinutost", kaže se u saopštenju.

Sjedinjene Države i tri najveće evropske sile, Britanija, Francuska i Nemačka, poznate kao E3, na sastanku su se uzdržale od rezolucije kojom bi bio osuđen Iran, ali su jasno stavili do znanja da bi mogli da ''aktivnije deluju'' na budućoj sednici, prenosi Rojters.

Kako se navodi, uranijum obogaćen oko 90 odsto smatra se oružjem, a kod pronađenih čestica takozvani ''šiljak'' je veliki, ali ostaje nejasno da li je do njega došlo slučajno.

''Članice E3 su posebno uznemirene nedavnim pronalaskom u Fordou. Ovo neviđeno obogaćivanje do 83,7 odsto U-235 je izuzetno ozbiljna eskalacija'', navele su evropske sile u zajedničkom saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet