Fokus

Kina, SAD i Irak pozdravljaju obnavljanje odnosa između Irana i Saudijske Arabije

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

22:32

Kina, SAD i Irak pozdravljaju obnavljanje odnosa između Irana i Saudijske Arabije
Kina, SAD i Irak pozdravljaju obnavljanje odnosa između Irana i Saudijske Arabije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na obnavljanje diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana danas je regovalo nekoliko zemalja, a među njima Kina i SAD, kao i susedni Irak, i svi s više ili manje oduševljenja pozdravljaju okretanje nove stranice između Teherana i Rijada.

Najviši kineski diplomata Vang Ji okarakterisao je ovaj događaj kao "pobedu za dijalog i mir", preneo je Rojters.

"Obnavljanje veza je glavna dobra vest u sadašnjem turbulentnom svetu", saopšilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova na kraju dijaloga između Saudijske Arabije i Irana.

Vang je danas dodao da će KIna nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju problema žarišta u svetu i pokazaće svoju odgovornost kao velika nacija.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su, svesne toga da su dve značajne zemlje obnovile diplomatske odnose, Saudijcima prenele dodatne detalje, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Uopšteno pozdravljamo sve napore da se pomogne okončanje rata u Jemenu i deeskalacija napetosti u regionu Bliskog istoka, što zajedno s diplomatijom i odvraćanjem spada u ključne stubove politike koju je predsednik Bajden izneo tokom svoje posete regionu prošle godine", rekao je portparol Bele kuće.

Irak je, takođe, pozdravio "okretanje nove stranice" između Irana i Saudijske Arabije, javila je državna novinska agencija.

Iran i Saudijska Arabija su se danas dogovorili da ponovo uspostave diplomatske odnose i otvore ambasade, nakon godina napetosti između dve zemlje, javile su agencije.

Sporazum, koji je postignut u Pekingu ove nedelje, predstavlja veliku diplomatsku pobedu Kine, jer zalivske države primećuju da se SAD polako povlače sa šireg područja Bliskog istoka, navodi AP. 

Odluka, takođe, dolazi u vreme kada diplomate pokušavaju da okončaju višegodišnji rat u Jemenu, sukob u koji su i Iran i Saudijska Arabija duboko uvučeni.

Komentari (0)

Svet