Fokus

Ćerka bivšeg predsednika Uzbekistana posedovala imovinu u 12 zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

11:10

Ćerka bivšeg predsednika Uzbekistana posedovala imovinu u 12 zemalja
AP/Mikhail Metzel - Copyright AP/Mikhail Metzel

veličina teksta

Aa Aa

Ćerka bivšeg predsednika Uzbekistana Islama Karimova, Gulnara Karimova, koristila je britanske kompanije za kupovinu kuća i aviona sredstvima stečenim mitom i korupcijom, preneo je danas BBC.

Pozivajući se na izveštaj organizacije ''Freedom for Eurasia'', odnosno Sloboda Evroaziji, koji bi u celosti trebalo da bude objavljen u utorak, britanski javni servis navodi da je Karimova bila deo kriminalne grupe koja je kontrolisala imovinu veću od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Rusiju i Veliku Britaniju.

''Slučaj Karimove jedan je od najvećih slučajeva podmićivanja i korupcije svih vremena'', rekao je jedan od istraživača Slobode Evrozaiji, Tom Mejn.

Kako se navodi, Karimova je na nekretnine u Londonu i Hong Kongu potrošila ukupno 240 miliona dolara.

Ono što slučaj komplikuje za nadležne istražne organe je činjenica da su Karimova i njeni saradnici već prodali deo imovine koju su navodno stekli korupcijom.

Prema izveštaju, Karimova je 2013. prodala dva stana pre nego što je uhapšena, a u njemu su navedene i kompanije u Londonu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima za koje se smatra da su ih Karimova i njeni saradnici koristili kako bi prihode stečene, navodno, kriminalom, potrošili na nekretnine i na privatni mlazni avion.

BBC navodi da su britanske vlasti dugo optuživane da ne čine dovoljno kako bi sprečile kriminalce iz inostranstva da koriste britansku imovinu za pranje novca, a u izveštaju se ocenjuje da je lakoća s kojom je Karimova došla do imovine u Velikoj Britaniji ''zabrinjavajuća''.

Neko vreme se mislilo da će Gulnara Karimova naslediti svog oca Islama Karimova, koji je obavljao funkciju predsednika Uzbekistana od 1989. do svoje smrti 2016. godine, a BBC navodi da se Karimova pojavljivala u muzičkim spotovima pod umetničkim imenom Guguša (Googoosha), vodila kompaniju za nakit i bila ambasadorka u Španiji.

Međutim, ona je 2014, kako se navodi, nestala iz javnosti, a kasnije se pokazalo da je pritvorena pod optužbama za korupciju dok je njen otac još bio na vlasti i osuđena u decembru 2017. godine.

Partner Karimove, Rustam Madumarov i drugi njeni saradnici navedeni su u službenim dokumentima kao "stvarni vlasnici", što je pravni izraz za osobu koja u konačnici ima kontrolu, kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, Gibraltaru i Britanskim Devičanskim Otocima. U izveštaju se, međutim, navodi da su oni bili samo opunomoćenici Karimove, koja je koristila kompanije za pranje stotina miliona dolara.
 

Komentari (0)

Svet