Fokus

Si Đinping počinje posetu Moskvi: Među ključnim temama ekonomija, ali i rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

20/03/2023

-

08:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je danas u Moskvu, što je njegova prva poseta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenosi RIA Novosti.

Si Đinping će boraviti u poseti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dve zemlje, najavljeno je ranije iz Moskve i Pekinga.

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dve zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Na dnevnom redu i kineski plan za Ukrajinu

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da će poseta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio.

Plan koji je Kina predložila za rešavanje sukoba u Ukrajini i teme koje su u njemu formulisane biće dotaknute na ovaj ili onaj način tokom sastanka ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nesumnjivo, Ukrajina će se naći na dnevnom redu“, rekao je Peskov novinarima, prenosi list Izvestija.

Peskov je dodao da će predsednik Ruske Federacije dati iscrpna objašnjenja, kako bi Si Đinping iz prve ruke dobio uvid u to kako ruska strana vidi aktuelnu situaciju.

Na pitanje da li bi Kina mogla da posreduje između Moskve i Vašingtona tokom sukoba u Ukrajini, portparol Kremlja je odgovorio da za to ne postoje nikakvi preduslovi sa strane SAD.

„Vidimo liniju usmerenu na sprečavanje usporavanja borbenih dejstava. I Vašington i Stejt department i Savet za bezbednost SAD govore o tome otvoreno i zvanično“, rekao je Peskov.

Vol strit džurnal je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kina je više puta isticala da Peking „igra konstruktivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinske krize.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize.

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija. Si Đinping je posetio Rusiju osam puta, više nego bilo koju drugu zemlju, podseća RIA Novosti. 

Uoči posete lideri su se obratili javnostima druge zemlje - u kineskom listu "Ženmin žibao" objavljen je Putinov je članaku ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti", doj ke članak kineskog lidera objavljen u "Ruskoj gazeti".

Putin: Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini 

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je u članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'', objavljenom u kineskom listu "Ženmin žibao", istakao da je Rusija zahvalna Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na tome što razume njihovu pozadinu i stvarne uzroke.

Ruski predsednik je u članku, objavljenom povodom današnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, preneo je Interfaks.

Putin je ukazao da se Rusija i Kina dosledno zalažu za formiranje pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, objavljeno je na sajtu Kremlja. Ruski predsednik je istakao da su Moskva i Peking duboko zabrinuti zbog, kako je naveo, neodgovornih i opasnih akcija koje bi mogle da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost.

Putin je naglasio i da nelegitimne jednostrane sankcije nametnute Rusiji moraju biti ukinute. Kriza u Ukrajini, koju izaziva i podstiče Zapad, predstavlja manifestaciju namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i unipolarni svetski poredak, kao i namere NATO-a da prodre u azijsko-pacifički region, naglasio je Putin.

On je ocenio da to niko neće moći da postigne. Putin je izrazio uverenje da će prijateljstvo i partnerstvo između Ruske Federacije i NR Kine rasti i jačati, a da će poseta Sija Rusiji tome doprineti, prenela je agencija RIA Novosti.

„Siguran sam da će naše prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na strateškom izboru naroda dve zemlje, nastaviti da raste i jača radi blagostanja i prosperiteta Rusije i Kine", naglasio je Putin.

Putin je ocenio da su rusko-kineski odnosi dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da nastavljaju da jačaju i ukazao da je politički dijalog dve zemlje postao izuzetno poverljiv i da strateško partnerstvo ulazi u novu eru. Jedan od prioriteta je trgovinsko-ekonomsko partnerstvo, istakao je Putin, navodeći da se do kraja 2022. godine bilateralna trgovina udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara, što je novi rekord.

Si Đinping: Predlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

''Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja'', naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posete Moskvi.

Predsednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posetio nakon što je izabran za predsednika Kine pre deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ''dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima''.

Si je naveo da će njegova poseta Rusiji biti ''putovanje prijateljstva, saradnje i mira'', i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

"Važno je da povećamo međusobno poverenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou'', naveo je Si.

 

Komentari (1)

Milovan

20.03.2023 10:39

U Hag, u Hag, u Hag sada ideš ti. Aj ho aj ho, aj ho aj ho, aj hoooo aj ho...

Svet