Fokus

Evropski parlament pozvao na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Kina: Uzvratićemo

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2021

-

15:35

Evropski parlament pozvao na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Kina: Uzvratićemo
ZOI - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mark Sćiefelbein, File

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) pozvao je na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, sve dok Kina ne poboljša stanje ljudskih prava u Hongkongu i provinciji Sinđijang, u kojoj živi etnička zajednica Ujguri, navodi se u rezoluciji EP.


Neobavezujuća rezolucija EP koja je izglasana sa 578 glasova za, 29 protiv i 73 uzdržana i koja ima podršku najvećih evropskih grupa, poput Evropske narodne partije, još jedan je pokazatelj narušenih odnosa Brisela i Pekinga, koji su se dodatno pogoršali zbog spora oko kršenja ljudskih prava, prenosi briselski portal Euraktiv.

Evroposlanici su u dokumentu pozvali institucije i članice EU da "odbiju poziv da njihovi zvaničnici i diplomate prisustvuju Igrama u Pekingu, ukoliko Kina ne pokaže veći napredak u pogledu stanja ljudskih prava u Hongkongu, provinciji Sinđijang i u drugim delovima Kine".

EP je u rezoluciji najoštrije osudio kineske vlasti i zbog zatvaranja lista "Epl dejli" iz Hongkonga i hapšenja novnara tog dnevnika, uz obrazloženje da su ti potezi još jedan korak u nastojanju Kine da ukine slobodno društvo i da tamo ukine slobodu medija i slobodu izražavanja.

U rezoluciji je potvrđena i ranija odluka EP da blokira ratifikaciju sporazuma o ulaganjima EU i Kine, sve dok traju kineske sankcije protiv evropskih poslanika i intelektualaca.

Kina upozorila na snažan odgovor

Potpuni bojkot OI, kada vlade ne šalju sportiste, zvaničnike i navijače desio se nekoliko puta iz različitih razloga, najpoznatiji su bili 1980. godine kada su zapadne zemlje bojkotovale letnju Olimpijadu u Moskvi, da bi istočne zemlje uzvratile četiri godine kasnije, bojkotom Olimpijade u Los Anđelesu.

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da je teško proceniti uspeh bojkota, a pojedini upozoravaju da bi on u slučaju zimske Olimpijade 2022. godine mogao da oteža dobijanje ustupaka od Kine.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na snažan odgovor ukoliko dođe do bojkota.

"Kina se protivi politizaciji sporta i mešanju drugih zemalja u unutrašnje poslove u ime ljudskih prava", rekao je portparol kineskog ministarstva Vang Venbin.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet