Fokus

Kina osudila saopštenje lidera G7: Iskrivljene činjenice i zlokobne namere nekoliko zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

08:58

Kina osudila saopštenje lidera G7: Iskrivljene činjenice i zlokobne namere nekoliko zemalja
Kina osudila saopštenje lidera G7: Iskrivljene činjenice i zlokobne namere nekoliko zemalja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kineska ambasada u Londonu oštro je danas osudila saopštenje lidera zemalja članica G7, ocenila da je reč o mešanju u njena unutrašnja pitanja i apelovala da se prekine s klevetanjem Kine.

Lideri G7 su u nedelju, na sastanku u Velikoj Britaniji, zatražili da Kina unapredi stanje ljudska prava u pretežno muslimanskoj regiji Sinđijang, pozvali da se u Hongkongu zadrži visok stepen autonomije i istakli značaj mira i stabilnosti na Tajvanu.

Kineska ambasada u Londonu je izrazila veliko nezadovoljstvo i oštro se usprotivila spominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana, ističući da su navedene "iskrivljene činjenice i prikazane zlokobne namere nekoliko zemalja, kao što su SAD", preneo je Rojters.

U saopštenju kineske ambasade u Londonu se ukazuje da bi u jeku pandemije koronavirusa i globalnog ekonomskog usporavanja, bilo korisnije da se promoviše međunarodna saradnja, umesto što se veštački izazivaju konfrontacije i podele.

"Nedozvoljeno je mešanje u unutrašnja pitanja Kine i niko ne sme da kleveta Kinu i da ugrožava njene interese. Odlučno ćemo braniti naš nacionalni suverenitet, bezbednost i interese i suprotstaviti se svakoj nepravdi i napadima", navodi se u saopštenju ambasade Kine u Londonu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Никола

14.06.2021 09:36

Amerika je izgleda konacno shvatila da vise nije "vladar sveta" i sada svim silama se trudi da izazove neke nerede ili novi svetski rat da bi pokusala koliko toliko da zadrzi nekakvu moc. Jasno im je da ih je Kina tehnoloski pretekla i da je pitanje trenutka kada ce i ekonomski da ih pregazi. A ni Rusija nije mnogo iza.... Jasno im je da polako dolazi potpuni krah Amerike kakvu sada poznajemo, i sada cine sve, i po svaku cenu, da uniste protivnike. Slicno kao i nasa trenutna opozicija - najbitnije je da se unisti protivnik. A sta ce biti sa zemljom, to nikoga nije briga.

Svet