Fokus

U tornadu u Misisipiju i Alabami poginulo 26 ljudi, desetine povređenih

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

10:56

U tornadu u Misisipiju i Alabami poginulo 26 ljudi, desetine povređenih
U tornadu u Misisipiju i Alabami poginulo 26 ljudi, desetine povređenih - Copyright Tanjug AP/Barbara Gauntt/The Clarion-Ledger via AP

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za vanredne situacije američke države Misisipi saopštila je da je u tornadu u toj saveznoj američkoj državi poginulo najmanje 25 ljudi, desetine je povređeno, dok je u Alabami poginuo jedan muškarac, prenosi CNN. 

Savezna vlada bi nakon proglašenog stanja katastrofe mogla da uputi dodatana sredstva u pogođenu oblast kada resursi savezne države više ne budu dovoljni.

Tanjug AP/Barbara Gauntt/The Clarion-Ledger via AP

 

Snažan tornado pogodio je u noći petak na subotu ruralne oblasti američke savezne države Misisipi i izazvao razaranja duž svoje putanje u dužini od oko 160 kilometara, saopštile su federalne i lokalne vlasti.

Tanjug AP/Barbara Gauntt/The Clarion-Ledger via AP

 

Tornado je uništio brojne objekte i onesposobio elektrodistributivnu mrežu, navodi se u izveštaju Nacionalne meteorološke službe, preneo je ranije AP.

Olujno vreme donelo je i grad veličine loptica za golf u nekoliko država na jugu SAD zbog čega su vlasti izdale upozorenje na "opasnost po živote ljudi".

Tanjug AP/Barbara Gauntt/The Clarion-Ledger via AP

 

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je tornado prouzrokovao značajnu materijalnu štetu u području udaljenom 96 kilometara severoistočno od Džeksona, u državi Misisipi.

Tanjug AP/Hannah Mattix/The Clarion-Ledger via AP)

 

Gradovi Silver Siti i Roling Fork pretrpeli su razaranja od tornada koji je nastavio da se kreće dalje u pravcu severoistoka brzinom od 113 kilometara na sat bez slabljenja, ka Alabami u pravcu gradova Vajona i Ejmori.

Posle razornog tornada, Bajden proglasio vanredno stanje u državi Misisipi

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je rano jutros vanredno stanje u državi Misisipi. Ovom odlukom, najteže pogođenim okuzima Kerol, Hamfris, Monro i Šarki u siromašnoj delti Misisipija, stavljena su na raspolaganje sredstva iz federalnog budžeta, prenosi AP.

Najmanje 25 ljudi je poginulo, a desetine su povređene u opasnoj oluji koja je, praćena tornadom, protutnjala državom Misisipi. Ekipe za potragu i spasavanje danas su nastavile da iskopavaju ruševine tragajući za preživelima, a stotine građana su raseljene.

Administrator Federalne agencije za vanredne situacije Din Krizvel, trebalo bi danas da obiđe ugrožena područja i izvrši procenu štete. Nacionalna meteorološka služba (NMS) upozorila je u međuvremenu da i danas preti opasnost od ozbiljnijih vremenskih nepogoda sa snažnim vetrovima, gradom i mogućim tornadom u istočnoj Luizijani, južnom i centralnom Misisipiju i južnoj i centralnoj Alabami.

Na osnovu prvih procena, tornado je klasifikovan kao EF-4 jačine, što znači da je bio praćen vetrom brzine od 265 do 320 kilometara na sat, saopšteno je iz NMS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet