Fokus

Najnovija studija Rimskog kluba: Svetska populacija biće 8,8 milijardi pre polovine veka, a zatim će brzo opasti

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

12:36

Najnovija studija Rimskog kluba: Svetska populacija biće 8,8 milijardi pre polovine veka, a zatim će brzo opasti
Najnovija studija Rimskog kluba: Svetska populacija biće 8,8 milijardi pre polovine veka, a zatim će brzo opasti - Copyright AP/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najnovija studija Rimskog kluba, predviđa da će prema trenutnim trendovima, svetska populacija dostići 8,8 milijardi pre sredine veka, a zatim brzo opasti.

To ukazuje da populaciona bomba zbog koje se dugo strahovalo, možda neće eksplodirati, piše Gardijan i dodaje da bi vrhunac mogao doći i ranije ako vlade preduzmu progresivne korake za rast prosečnih prihoda i nivoa obrazovanja.

Kako se navodi, nove prognoze su dobra vest za globalno okruženje. 

Kada se demografska erupcija prevaziđe, pritisak na prirodu i klimu bi trebalo da počne da jenjava, zajedno sa povezanim društvenim i političkim tenzijama.

Međutim, autori upozoravaju da samo pad nataliteta neće rešiti ekološke probleme planete, koji su već ozbiljni na nivou od 7,8 milijardi stanovnika i prvenstveno su uzrokovani prekomernom potrošnjom bogate manjine.

Opadanje broja stanovnika, takođe, može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći pritisak na zdravstvenu zaštitu povezan sa starenjem društva.

Ima razloga za optimizam, ali da postoji začkoljica

Jedan od autora izveštaja, Ben Kalegari, rekao je da su nalazi razlog za optimizam - ali da postoji začkoljica.

"Ovo nam daje dokaz da verujemo da populaciona bomba neće eksplodirati, ali se i dalje suočavamo sa značajnim izazovima iz perspektive životne sredine", istakao je on.

Prema Kalegarijevim rečima, potrebno nam je mnogo truda da se pozabavimo trenutnom razvojnom paradigmom prekomerne potrošnje i prekomerne proizvodnje, koji su veći problemi od populacije.

Prethodne studije su predviđale mračniju sliku. 

Prošle godine, UN su procenile da će svetska populacija dostići 9,7 milijardi do sredine veka i nastaviti da raste nekoliko decenija nakon toga.

Novu projekciju, koja je danas objavljena, izradile su institucije Svet za sve - grupa vodećih ekoloških naučnih i ekonomskih institucija, uključujući Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime, Stokholmski centar za otpornost i Norvešku poslovnu školu BI.

Izveštaj je zasnovan na novoj metodologiji koja uključuje društvene i ekonomske faktore koji imaju dokazan uticaj na natalitet, kao što su podizanje nivoa obrazovanja, posebno za žene i povećanje prihoda.

Komentari (0)

Svet