Fokus

Izraelski ministar: Propisi o reformi pravosuđa biće odloženi do sledeće sednice Kneseta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

27/03/2023

-

17:39

Izraelski ministar: Propisi o reformi pravosuđa biće odloženi do sledeće sednice Kneseta
Izraelski ministar: Propisi o reformi pravosuđa biće odloženi do sledeće sednice Kneseta - Copyright Tanjug AP/Oren Ziv

veličina teksta

Aa Aa

Reforme pravosuđa u Izraelu biće stavljene na čekanje do sledeće sednice Kneseta, nakon što bude okončana pauza u aprilu, saopštila je partija ministra za nacionalnu bezbednost Bena Gvira, prenosi CNN.

Gvir je rekao da je pristao da odloži reformu pravosuđa u zamenu za obećanje da će ona biti pokrenuta nakon  skupštinske pauze, dodaje Rojters. 

"Pristao sam da odustanem od veta na donošenje zakona u zamenu za obavezu premijera Benjamina Netanijahua da će zakon biti predat Knesetu na odobrenje na narednoj sednici", rekao je Gvir.

Kao deo dogovora, biće uspostavljena Nacionalna garda pod ministarstvom Bena Gvira, dodaje se.

Gvir je u ponedeljak insistirao da će zakon o reviziji pravosuđa ipak doći na dnevni red. Dodao je da je je premijer Benjamin Netanjahu opredeljen da će Zakon podneti Knesetu na usvajanje na sledećoj sednici, ukoliko ne bude dogovora tokom pauze".

Letnja sednica parlamenta traje od 30. aprila do 30. jula.Netanjahu još nije komentarisao moguće odlaganje.

Demonstracije i sukobi s policijom u Izraelu

Situacija u Izraelu u prethodnom periodu bila je veoma napeta zbog najavljene reforme sudstva i smene ministra koji joj se usprotivio. Protesti su sinoć prerasli u sukobe sa policijom, a predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, preneo je "Džeruzalem post".

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

"Sinoć smo videli neke veoma teške scene. Obraćam se premijeru, vladi i vladajućoj koaliciji: emocije su teške i bolne, narod je vrlo anksiozan. Bezbednost, ekonomija, društvo - sve je ugroženo. Oči naroda Izraela su uprte u vas. Zarad jedinstva naroda, zarad odgovornosti, pozivam vas da obustavite donošenje zakona, smesta", naveo je Hercog.

"Obraćam se svim partijskim liderima u Knesetu, u vladajućoj koaliciji, opoziciji, da stave građane na prvo mesto i ponašaju se odgovorno i hrabro, bez daljeg odlaganja", kazao je predsednik Izraela.

Opozicija je danas inicirala i dva glasanja o nepoverenju Netanjahuovoj vladi zbog najavljene reforme, ali je vlada oba glasanja "preživela". Jedan predlog nije uspeo sa 59:53 glasa, a drugi sa 60:51, izjavio je predsednik Kneseta Amir Ohana, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet