Fokus

Smenjen ministar u Izraelu koji se protivio promenama u pravosuđu, demonstranti blokirali auto-put

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

22:52

Smenjen ministar u Izraelu koji se protivio promenama u pravosuđu, demonstranti blokirali auto-put
Smenjen ministar u Izraelu koji se protivio promenama u pravosuđu, demonstranti blokirali auto-put - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu smenio je ministra odbrane Joava Galanta, saopštila je Netanijahuova kancelarija. Galant se nedavno izjasnio protiv Netanijahuovog spornog plana za reviziju izraelskog pravosudnog sistema, preneo je Rojters.

Zbog smene ministra hiljade Izraelaca je izašlo na ulice u znak protesta. Na snimcima Rojtersove televizije vidi se da hiljade građana blokiraju glavni auto-put u Tel Avivu, kao i grupa demonstranata koja pali lomaču nasred auto-puta.

Tanjug/AP

 

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promenama u pravosuđu, ocenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim merama predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju.

Tanjug/AP

 

U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

U mđuvremenu je i izraelski generalni konzul u Njujorku Asaf Zamir izjavio da podnosi ostavku u znak protesta zbog smene ministra. 

"Ne mogu više da predstavljam ovu vladu", napisao je Zamir na Tviteru. 

Tanjug/AP

 

Zamir je istakao da veruje da je njegova dužnost da osigura da Izrael ostane, kako je naveo, "svetionik demokratije i slobode u svetu", preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet