Fokus

Bivši lider Tajvana na turneji po Kini u pokušaju smanjenje napetosti

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

11:23

Bivši lider Tajvana na turneji po Kini u pokušaju smanjenje napetosti
Bivši predsednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini - Copyright Tanjug AP/Ma Ying-jeou Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini simboličnim obilaskom mauzoleja gde je sahranjen Sun Jat-sen, koga i u Pekingu i u Tajpeju smatraju osnivačem moderne kineske države.

Ma je posetio mauzolej u Nanđingu, prestonici Kine početkom 20. veka, u vreme je Nacionalistička partija (Kuomingtang) vladala Kinom, javlja AP. 

Ta stranka je, pošto se posle poraza u građanskom ratu povukla na Tajvan, i narednih decenija tvrdila da je legitimni predstavnik cele Kine.

Za Kuomintang, iz čijih redova je Ma Jing-džu, smatra se da je više naklonjen integraciji, odnosno ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom, u odnosu na danas najjaču stranku na Tajvanu, Demokratsku progresivnu partiju.

Ma Jing-džu je ispred mauzoleja održao govor i odao počast Sun Jat-senu.

"Ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju kineskoj naciji, deca su Jandija i Žutog cara", rekao je on novinarima, podsećajući na mitske careve koje Kinezi poštuju kao osnivače svoje nacije.

Maova turneja po Kini dolazi u vreme rasta napetosti između Pekinga i Tajpeja, koje su pogoršane antagonističkim odnosima SAD i Kine. 

On je ovo putovanje predstavio kao pokušaj da se smanje napetosti promovisanjem razmene, pošto je sa sobom poveo tajvanske studente.

"Obe strane moraju da teže miru, inače, nijedna neće imati budućnost", rekao je Ma.

Posmatrači ocenjuju da će njegova turneja imati više simboličan nego suštinski značaj, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet