Fokus

Predsednica Tajvana: Odbrana demokratije je velika misija naše vojke

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2023

-

11:02

Predsednica Tajvana: Odbrana demokratije je velika misija naše vojke
Tajvanska predsednica Cai Ing-ven - Copyright Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Tajvana Cai Ing - ven izjavila je tokom posete vojnoj bazi na jugu zemlje, da odbrana demokratije oružanim snagama predstavlja, kako je navela, "veliku misiju".

Cai je posetila vojnu bazu na jugu Tajvana i pratila  obuku vojnih inženjera u podizanju protivtenkovskih barijera i vežbanje borilačkih veština. 

"Zaštita Tajvana i odbrana demokratije je uvek bila velika misija naše vojske", rekla je Cai koja je bazu posetila u pratnji ministra odbrane Tajvana Čiu Kuo-čenga i generalnog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Velingtona Kua. 

Cai je to rekla uoči putovanja u SAD i države Centralne Amerike sledeće sedmice, počev od srede, preneo je Rojters.

Kina je osudila Vašington jer je dozvolio predsednici Tajvana da poseti SAD. Očekuje se da će se Cai na kraju posete sastati sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Makartijem u Los Anđelesu.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, pojačala je svoj vojni i politički pritisak na ostrvo u poslednje tri godine, prenela je britanska agencija. Kina je organizovala vojne vežbe u blizini Tajvana u avgustu nakon što su je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet