Fokus

Tajpej: Moramo biti u pripravnosti, moguć napad kineske vojske

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

07:28

Tajpej: Moramo biti u pripravnosti, moguć napad kineske vojske
Tajpej: Moramo biti u pripravnosti, moguć napad kineske vojske - Copyright EPA/RITCHIE B. TONGO

veličina teksta

Aa Aa

Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng upozorio je danas da Tajpej mora da bude u pripravnosti ove godine zbog mogućnosti, kako je rekao, "iznenadnog ulaska" kineske vojske u oblasti u blizini teritorije ostrva.

Odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, Čiu je rekao da bi kineska Narodnooslobodilačka armija (PLA) mogla da nađe izgovore da uđe u područja u blizini Tajvana. Peking čini takve pripreme, naveo je Čiu, preneo je Rojters. 

Tajvan je saopštio da će iskoristiti svoje pravo na samoodbranu i protivnapad, ukoliko kineske oružane snage uđu na teritoriju ostrva. 

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, nije isključila mogućnost upotrebe sile da bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, ukoliko to bude bilo neophodno. 

Kina je pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana poslednjih godina, uključujući gotovo svakodnevne upade vazduhoplovnih snaga u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane ostrva. 

Međutim, Tajvan još nije prijavio nijedan incident da su kineske snage ušle u tajvanske teritorijalne vode, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet