Fokus

Predsednica Tajvana na putu za SAD: Nikakvi spoljni pritisci nas neće sprečiti da sarađujemo sa svetom

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

20:16

Predsednica Tajvana na putu za SAD: Nikakvi spoljni pritisci nas neće sprečiti da sarađujemo sa svetom
U poseti SAD - Copyright Tanjug AP/Taiwan Presidential Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan neće dozvoliti da ga spoljni pritisak spreči da sarađuje sa svetom, poručila je danas predsednica Cai Ing-ven na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina je zapretila odmazdom ako se predsednica Tajvana bude sastala sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, prenosi Rojters.

Kina, koja Tajvan smatra sastavnim delo svoje teritorije, više puta je upozoravala američke zvaničnike da se ne sastaju sa tajvanskom predsednicom, navodeći da Peking to tumači kao podršku nastojanju da se Tajvan tretira kao samostalna država.

U međuvremenu, bivši predsednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini simboličnim obilaskom mauzoleja, u kojem je sahranjen Sun Jat-sen, koga i Peking i Tajpej smatraju osnivačem moderne kineske države.

Tanjug AP/Seth Wenig

 

 

Ma je posetio mauzolej u Nanđingu, prestonici Kine početkom 20. veka, u vreme je Nacionalistička partija (Kuomingtang) vladala Kinom, preneo je AP. 

Za stranku Kuomintang, iz čijih redova je i Ma Jing-džu, smatra se da je više naklonjena integraciji, odnosno ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom, u odnosu na Demokratsku progresivnu partiju, danas najjaču stranku na Tajvanu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet