Fokus

Četiri ključne tačke u slučaju protiv Trampa: Koja dela se bivšem predsedniku SAD mogu staviti na teret?

Komentari

Autor: BBC

04/04/2023

-

21:13

Četiri ključne tačke u slučaju protiv Trampa: Koja dela se bivšem predsedniku SAD mogu staviti na teret?
Tanjug AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp stigao je u zgradu suda u Njujorku gde je upoznat sa optužnicom koja mu se stavlja na teret i gde se izjasnio da nije kriv. Očekuje se da će krivična prijava protiv njega – prva protiv predsednika SAD – biti objavljena, a Tramp je negirao da je počinio bilo kakav zločin. Stručnjaci navode četiri ključne stvari na koje treba obratiti pažnju u ovom slučaju, piše BBC. 

Tramp će biti optužen za falsifikovanje poslovne dokumentacije?

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg istražuje uplatu od 130.000 dolara koju je Trampov bivši advokat Majkl Koen izvršio porno zvezdi Stormi Denijels u zamenu za ćutanje o navodnoj aferi.

Ovo nije protivzakonito, a Tramp je priznao da je advokatu nadoknadio uplatu, međutim, u zapisniku o uplati piše da je to bilo za pravne troškove.

Tužioci kažu da ovo predstavlja falsifikovanje poslovne dokumentacije gospodina Trampa, što je prekršaj - krivično delo - u Njujorku, i očekuje se da će optužbe biti povezane sa tim.

Trampov advokat Džo Takopina rekao je prošle nedelje da veruje da bi slučaj protiv Trampa mogao da uključi 30 odvojenih optužbi - verovatno zato što će se svaki ček koji je Tramp napisao Koenu računati posebno.

Moguće optužbe za kršenje pravila finansiranja kampanje

U Njujorku, prevara može biti krivično delo - teže krivično delo - ako je laž napravljena sa namerom da se prikrije ili počini drugi zločin. Izvori bliski ovom slučaju rekli su američkim medijima da veruju da bi barem jedna od optužbi protiv Trampa mogla biti krivično delo, piše BBC.

Većina znakova ukazuje na kršenje pravila finansiranja kampanje, a Koen je već osuđen za kršenje pravila o finansiranju kampanje i utaju poreza u vezi sa plaćanjem.

To bi značilo da tužioci veruju da je Tramp pokušao da sakrije svoje isplate Stormi Danijels jer nije želeo da birači znaju da su imali aferu. Isplate su navodno izvršene nedeljama pre izbora 2016, pa je moguće da bi se mogle smatrati delom njegove kampanje.

Tanjug AP/Markus Schreiber, File

 

Većina slučajeva prevare nosi najviše oko pet godina zatvora, iako je uobičajeno da osuđenici budu osuđeni na uslovnu kaznu ili novčanu kaznu.

Čak i ako bude osuđen, malo je verovatno da bi bivši predsednik mogao biti pravno sprečen da se kandiduje na budućim predsedničkim izborima, a Tramp je jasno stavio do znanja da neće odustati od svoje kampanje za Belu kuću 2024.

Slučaj Plejboj zečice povod za novu optužnicu?

Tužioci su postavili pitanja najmanje jednom svedoku o isplati od 150.000 dolara Karen Mekdugal, bivšoj Plejboj zečici. Mekdugal je tvrdila da je imala vezu sa Trampom 2006.

Novac je uplatio National Enkuirer, tabloidni magazin, a mediji navode da je to pokušaj da se njena priča ne objavi u bilo kom drugom izdanju.

Nije jasno da li je ispitivana da bi bile podignute odvojene optužbe ili da bi se utvrdio obrazac ponašanja Trampa u vezi sa slučajem Stormi Denijels.

Koliko je jak slučaj protiv Trampa?

Očekuje se da će optužnica izložiti šta tužioci veruju da je Tramp uradio i iz toga ćemo dobiti uvid u slučaj koji su podigli protiv njega.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna rutinski goni ljude za falsifikovanje poslovnih zapisa, ali bi osuda za krivično delo mogla biti izazovnija, rekao je Norm Ajzen, stručnjak za pravo, etiku i borbu protiv korupcije u Institutu Brukings.

Tužilac Menhetna Alvin Brag bi morao da dokaže da je Tramp znao da krši zakon i da je falsifikovao poslovne zapise sa ciljem da pomogne svojoj predsedničkoj kampanji.

Breg bi mogao da ukaže na poseban njujorški izborni zakon koji kandidatima zabranjuje zaveru "nezakonitim sredstvima" za unapređenje kampanje, rekao je Džeri Goldfeder, njujorški advokat za izbore i finansiranje kampanje.

Trampovi advokati kažu da su isplate Denijels izvršene da bi se njegova porodica zaštitila od lažnih optužbi i da nisu bile povezane sa njegovom kampanjom. Denijels je pretila da će otkazati svoj prethodni ugovor o tajnosti koji se odnosio na držanje navodne afere u tajnosti, piše Vašington post.

"Morao je da plati novac kako optužbe koje bi ga javno osramotile ne bi bile obelodanjene", rekao je Takopina.

Njegov tim odbrane će verovatno nastaviti da se oslanja na ovaj argument, rekli su pravni stručnjaci, ali bi on mogao biti osporen na osnovu trenutka u kom je izvršena isplata.

To bi moglo da sugeriše da je njegovu odluku da izvrši isplatu motivisala kampanja, a ne želja da se spreči objavljivanje afere, rekao je Dejvid Super, profesor na Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun.

Komentari (0)

Svet