Fokus

Japan ponudio prijateljskim zemljama finansijsku podršku za jačanje odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2023

-

10:17

Japan ponudio prijateljskim zemljama finansijsku podršku za jačanje odbrane
Japan ponudio prijateljskim zemljama finansijsku podršku za jačanje odbrane - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japan je danas saopštio da planira da ponudi prijateljskim državama finansijsku podršku za jačanje njihove odbrane, što je prvo nedvosmisleno odstupanje Tokija od pravila kojima se brani davanje međunarodne pomoći u vojne svrhe, prenosi Rojters.

Japanska pomoć za bezbednost (OSA) realizovaće se odvojeno od programa razvojne pomoći (ODA) iz kojeg se decenijama finansiraju putevi, brane i drugi civilni infrastrukturni projekti, saopštio je novinarima generalni sekretar vlade Hirokazu Macuno.

"Jačanjem  bezbednosnih i odvraćajućih sposobnosti, OSA ima za cilj da produbi našu bezbednosnu saradnju sa zemljama i da stvori poželjno bezbednosno okruženje za Japan", navodi se u saopštenju koje je danas objavilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je precizirano, pomoć se neće koristiti za kupovinu smrtonosnog oružja koje bi zemlje primaoci mogle da koriste u sukobima sa drugim državama, u skladu sa tri principa koji regulišu izvoz naoružanja.

Očekuje se da će konkretni projekti uključivati satelitsku komunikaciju i radio sisteme za pomorski nadzor, a u toku su pripreme za završetak prve tranše pomoći u ovoj fiskalnoj godini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Filipini i Bangladeš će verovatno biti prvi primaoci ove pomoći, rekao je za Rojters vladin izvor uključen u razgovore.

U principu, samo zemlje u razvoju imaće pravo da dobiju pomoć koja će biti obezbeđena kroz grantove, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Japan je generalno pojačao svoje aktivnosti prema zemljama u razvoju u pokušaju da u tome parira Kini.

Premijer Fumio Kišida najavio je u martu investiciju od 75 milijardi dolara širom Indo-Pacifika u nastojanju da izgradi jače veze sa zemljama južne i jugoistočne Azije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet