Fokus

Tokio traži da Kina oslobodi državljanina Japana, Peking se poziva na poštovanje zakona

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

16:28

Tokio traži da Kina oslobodi državljanina Japana, Peking se poziva na poštovanje zakona
Tokio traži da Kina oslobodi državljanina Japana, Peking se poziva na poštovanje zakona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izjavio je u Pekingu da je Tokio uložio protest zbog nedavnog hapšenja državljanina Japana, osumnjičenog za špijunažu i zatražio od Kine da ga pusti na slobodu.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang, sa kojim je danas razgovarao Hajaši, saopštio je da će Kina u slučaju uhapšenog Japanca "postupati u skladu za zakonom", prenosi Kjodo njuz.

Japanska agencija navodi da je od 2014. godine, kada je u Kini stupio na snagu Zakon o kontrašpijunaži i novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti, Peking uhapsio 17 japanskih državljana. 

Hajaši je ovim povodom tražio od Kine da obezbedi fer i bezbedno okruženje za japanske državljane i kompanije, ali nije naveo kako je Peking reagovao na te zahteve.

Japanski ministar je izrazio zabrinutost zbog zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Kine blizu granica Japana, kao i zbog kineskih aktivnosti u Istočnom kineskom moru blizu ostrva Senkaku, koja kontroliše Japan.

Peking je upozorio Tokio da se ne meša u pitanje Tajvana i "da ni na koji način ne podriva suverenitet Kine."

Tajvan je "srž kineskih nacionalnih interesa", naveo je Peking.

Ministri spoljnih poslova Japana i Kine su se složili da rade na obnovi triletralnih razgovora u koje bi bila uključena i Južna Koreja, izjavio je Hajaši, prenosi Rojters.

Obe zemlje su se složile da je važno da se nastavi dijalog o raznim pitanjima, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti, dodao je on.

Dvodnevna poseta Hajašija Kini je prva poseta jednog japanskog ministra spoljnih poslova Kini od decembra 2019. godine. 

Hajaši se danas sastao i sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem i premijerom Li Ćijangom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet