Fokus

Tajvan: Kineski borbeni avioni prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

13:23

Tajvan: Kineski borbeni avioni prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza
Tajvan: Kineski borbeni avioni prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza - Copyright Tanjug/AP/Lin Jian, Itsuo Inouye, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Devet kineskih borbenih aviona prešlo je danas srednju liniju Tajvanskog moreuza, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana i osudilo taj incident.Ministarstvo je navelo da je devet kineskih aviona prešlo na tačkama na severu, centru i jugu srednju liniju Tajvanskog moreuza koja je nekada služila kao nezvanična tampon zona između dve strane. 

Oružane snage Tajvana odgovorile su sopstvenim avionom i brodovima da prate situaciju, koristeći princip da se ne eskalira sukob i da se ne izazivaju sporovi, saopštilo je ministarstvo, a prenosi Rojters.

"Komunistička vojska namerno raspoređuje snage da bi stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu, ne samo potkopavajući mir i stabilnost, već i negativno utičući na regionalnu bezbednost i ekonomski razvoj", ističe ministarstvo u Tajpeju. 

Povećanje tenzija dolazi dok predsednica Tajvana Cai Ing-ven boravi u poseti SAD. Očekuje se da će se Cai sastati sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u Los Anđelesu, navodi Rojters.

Kina je prošlog avgusta organizovala ratne vežbe u blizini Tajvana za vreme posete Tajpeju tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi i od tada je nastavila vojne aktivnosti u blizini ostrva u smanjenom obimu. 

Kina nikada nije zvanično priznala srednju liniju, koju je američki general osmislio 1954. na vrhuncu Hladnog rata, iako je kineska Narodnooslobodilačka vojska do nedavno u velikoj meri poštovala srednju liniju, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet