Život

Ginisov rekorder iz Japana surfuje u 90. godini: Hvataću talase i kad napunim 100

Komentari

Autor: AP

30/03/2023

-

22:20

Ginisov rekorder iz Japana surfuje u 90. godini: Hvataću talase i kad napunim 100
Ginisov rekorder iz Japana surfuje u 90. godini: Hvataću talase i kad napunim 100 - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

U mladosti nije imao vremena jer je naporno radio u svojoj kompaniji da bi drugi deo svog života počeo sa 80 godina penjanjem na planinu Fudži.

Seiči Sano je brzo shvatio da to nije previše uzbudljivo i počeo je da surfuje, i tako je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji surfer na svetu - ove godine će napuniti 90, prenosi AP.  

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

Sano je spreman i za druge izazove, pa će u teretani bildovati i dizati tegove, jer mu se čini da "bi napolju moglo biti opasno". Isključio je i bandži skokove i nazvao ih "previše zastrašujućim".

„Mislim da bi bilo zanimljivo nastaviti da surfujem dok ne napunim 100 godina. Mislim da bolje vodim računa o sebi kada imam ovakve ciljeve. Čak i sada, bolje se brinem o sebi nego ranije”, rekao je Sano.  

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

 

Sano živi na oko 20 minuta od Jokohame i većinu vikenda izlazi na plažu sa crnim peskom u blizini Enošime, malog ostrva koje je bilo domaćin jedrenja tokom nedavnih Olimpijskih igar u Tokiju i koje je bilo luka za jedrilice za Olimpijske Igre 1964. godine.

Rekao je da ga je inspirisao jedan zaposleni  u njegovoj lokalnoj banci, koji je uvek bio preplanuo i nije izgledao kao tipični bankar. Njegova tajna je, kako je rekao, bilo je surfovanje.

Tako je Sano pronašao i učitelja i krenuo.

„Ne smatram se starim čovekom. Nikada nisam mislio o sebi kao o staroj osobi. Uvek osećam da još uvek mogu da idem napred. Još uvek to mogu. Još uvek mogu da uživam”, rekao je u svom mokrom odelu pored daske za surfovanje. 

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

 

 

Enošima je oblast malih talasa, što odgovara Sanu. Pridružio se stotinama drugih surfera u četvrtak, čekajući da dođu veći talasi. Naravno, svi surferi su bili mlađi. Nekoliko njih su bili osnovci ili srednjoškolci koji takođe rade sa Sanovim instruktorom surfovanja, 46-godišnjim Kazutom Šimizuom. 

Surferi su bili oduševljeni i jedva su čekali da se pohvale svojim, kako su ga nazvali, „pradedom“. 

„Mislim da godine nisu bitne u surfovanju“, rekla je 12-godišnja Iroha Šimabukuro.

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

 

Njena sestra bliznakinja Fuka dodala je „On je više kao član porodice bez obzira na godine. 

„Mislim da je neverovatan“, rekao je njihov mlađi brat Šua. 

Roka Saito, druga mlada surferka u grupi od četvoro iznela je svoje mišljenje: „Poštujem ga“, rekla je.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin