Fokus

Kevin Mekarti sa predsednicom Tajvana u Kaliforniji: Cai Ingven je "velika prijateljica Amerike"

Komentari

Autor: Fonet

05/04/2023

-

23:02

Kevin Mekarti sa  predsednicom Tajvana u Kaliforniji: Cai Ingven je "velika prijateljica Amerike"
Kevin Mekarti i Cai Ingven - Copyright Tanjug AP/Ringo H.W. Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Mekarti sastao se danas u Kaliforniji sa tajvanskom predsednicom Cai Ingven i prvi je visoki američki funkcioner koji je od 1979. godine imao sastanak sa liderom Tajvana na američkom tlu, uprkos pretnjama Kine.

Tanjug AP/Ringo H.W. Chiu

 

Mekarti, treći po važnosti u američkoj vladajućoj hijerarhiji, poželeo je dobrodošlicu predsednici Tajvana u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u blizini Los Anđelesa, prenosi Hina.

Mekarti je nazvao Cai "velikom prijateljicom Amerike" i dodao da je "optimističan da će se pronalaziti načini za građane Amerike i Tajvana da deluju zajedno kako bi promovisali ekonomsku slobodu, demokratiju, mir i stabilnost."

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nema ništa novo u tome što tajvanska predsednica prolazi preko američke teritorije i istakao da Peking tu posetu ne bi trebalo da koristi kao izgovor za pojačavanje tenzija, iako "veruje da će današnji sastanak izazvati snažnu reakciju Kine".

Tanjug AP/Ringo H.W. Chiu

 

Kina je proteklih dana nekoliko puta oštro upozoravala SAD da ne organizuju sastanak Mekartija i Cai, ali neki analitičari očekuju da će reakcija Pekinga sada biti umerenija nego kad je Nansi Pelosi prošle godine posetila Tajvan. Nakon te posete američko-kineski odnosi pali su na najniži nivo 1979. godine.

Vašington je istovremeno pozivao Kinu da ne prenagli u reakcijama, prikazavši posetu Cai kao rutinsku, uz poruku da je to sastavni deo nezvaničnih odnosa koje SAD imaju sa Tajvanom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet