Fokus

Lider republikanaca u Kongresu odbacio poziv da svedoči o šestojanuarskim neredima

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

13:39

Lider republikanaca u Kongresu odbacio poziv da svedoči o šestojanuarskim neredima
Kevin MekKartni - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kongresa, Kevin Mekarti, odbacio je poziv da svedoči tokom pretresa u istrazi o napadu na Kapitol koju sprovodi odbor američkog Kongresa. U objavi na Tviteru, Mekarti je odbio da se odazove pozivu odbora koji je označio nelegitimnim.

“Odbor ne sprovodi legitimnu istragu jer je predsedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi odbila da njegovi članovi budu republikanci koje sam predložio. Taj odbor nema nikakvu zakonodavnu svrhu. Njegov jedini cilj je da pokuša da nanese štetu svojim političkim protivnicima, u jednom danu ponašajući se kao telo političke kampanje demokrata, a u drugom kao Sekretarijat za pravosuđe”, naveo je, između ostalog u saopštenju Mekarti, prenosi Glas Amerike.

Prethodno ga je kongresni odbor koji istražuje nasilni upad u Kongres 6. januara 2021. pozvao da dobrovoljno učestvuje u pretresu o napadu na sedište američke zakonodavne vlasti.

U javnom pozivu od Mekartija se traži da govori o nizu tema, uključujući razgovore sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom pre, tokom i posle nasilja i upada u Kapitol. Kako javlja agencija Rojters, odbor istražuje i da li je Mekartiju Tramp sugerisao šta bi u javnosti i istražiteljima trebalo da kaže o njihovim razgovorima na dan napada.

Mekarti i Tramp sastali su se 28. januara prošle godine u Palm Biču u američkoj državi Florida. Prethodno, istražna komisija je od još jednog Trampovog saradnika Džima Džordana zatražila da otkrije detalje razgovora koje su vodili 6. januara 2021. Džordan je odgovorio da neće sarađivati sa istragom, označivši je nelegitimnom.

Inače, odbor Predstavničkog doma nastoji da utvrdi ima li ovlašćenje da izdaje obavezujuće sudske pozive republikanskim članovima Kongresa kako bi ih naveo na saradnju sa tim telom u istrazi nasilnog upada u zdanje američkog Kongresa - u danu potvrde izborne pobede aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

Pet žrtava, stotine povređenih, više stotina privedenih i procenjena šteta od milion dolara na sedištu američke zakonodavne vlasti, posledica su nasilja dela Trampovih pristalica usled neutemeljenih i nedokazanih tvrdnji o navodnoj krađi čija je posledica bila, kako je tvrdio, izborni poraz bivšeg američkog predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet