Fokus

Peking osudio sastanak tajvanske predsednice sa Makartijem u Kaliforniji

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

09:26

Peking osudio sastanak tajvanske predsednice sa Makartijem u Kaliforniji
Kevin Mekarti i Cai Ingven - Copyright Tanjug AP/Ringo H.W. Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas sastanak predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika američkog Predstavničkog doma Kevina Makartija u Kaliforniji i istaklo da će Kina braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, javila je Sinhua.

"Kina se odlučno protivi i oštro osuđuje taj čin", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. 

Makarti je u sredu primio u Kaliforniji predsednicu Tajvana i naglasio potrebu da se ubrzaju isporuke oružja Tajvanu zbog, kako je rekao, "sve veće pretnje iz Kine". 

Ovim susretom Mekarti je postao najviši američki zvaničnik koji se od 1979. godine na tlu Amerike sastao sa nekim tajvanskim liderom, uprkos upozorenjima i pretnjama zvaničnog Pekinga, preneo je Rojters.

U posebnom današnjem saopštenju Komiteta za spoljne poslove kineskog Nacionalnog narodnog kongresa ističe se da su Mekartijevi postupci "ozbiljno narušili ono na šta su se SAD obavezale Kini po pitanju Tajvana".  

Iz Tajvana su saopštili kako su jutros u blizini svoje obale otkrili tri kineska ratna broda i jedan helikopter. Tajvanski ministar obrane je naveo da oružane snage prate situaciju i da su tajvanski brodovi i avioni dobili zadatak  da odgovore na te aktivnosti Kine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet