Fokus

SAD: Odbijen zahtev bivšeg predsednika Perua da ne bude izručen Limi

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

09:52

SAD: Odbijen zahtev bivšeg predsednika Perua da ne bude izručen Limi
SAD: Odbijen zahtev bivšeg predsednika Perua da ne bude izručen Limi - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Veće američkog apelacionog suda odbilo je zahtev bivšeg peruanskog predsednika Alehandra Toleda Manrikea, da zaustavi njegovo izručenje u Peru, gde je optužen da je navodno primio milione dolara mita kao deo velikog korupcionaškog skandala u koji su umešana četiri bivša predsednika te zemlje.

Sudija u slučaju ekstradicije, Tomas Hikson, poništio je Toledu kauciju u sredu i naložio mu da se preda policiji u San Francisku.

Toledo će u petak biti vraćen u zatvor, na zahtev državnog tužioca Ismaila Remzija, a nije saopšteno kada će tačno biti vraćen u Peru.

Toledo (77) je optužen da je uzeo 20 miliona dolara mita od gigantske brazilske građevinske kompanije "Odebrekt", koja je priznala američkim vlastima da je podmićivala zvaničnike da bi decenijama dobijala ugovore širom Latinske Amerike.

Toledo je tražio odlaganje ekstradicije dok sud ne odluči o njegovoj žalbi na odluku Stejt departmenta da ga vrati u Peru, preneo je AP.

Toledo, koji je bio predsednik Perua od 2001. do 2006. godine, uhapšen je u julu 2019. u svojoj kući u Menlo Parku u Kaliforniji.

Prvobitno je držan u samici u zatvoru Santa Rita oko 60 kilometara istočno od San Franciska, ali je pušten 2020. godine zbog pandemije korone i od tada je u kućnom pritvoru.
 

Komentari (0)

Svet