Fokus

Prinudno sletanje aviona zbog smrtonosne zmije - afrička kobra ležala sklupčana ispod pilotovog sedišta

Komentari

Autor: Guardian

06/04/2023

-

18:09

Prinudno sletanje aviona zbog smrtonosne zmije - afrička kobra ležala sklupčana ispod pilotovog sedišta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički pilot bio je prisiljen da prinudno sleti nakon što se smrtonosna kobra, dugačka oko metar i po, sklupčala ispod njegovog sedišta, prenosi Gardijan

Pilot Rudolf Erazmo je leteo sa četiri putnika u privatnom avionu, kada je rekao da je osetio "hladnoću" na kuku. Misleći da mu je procurela voda iz flašice, Erazmo je spustio pogled, kada ga je sačekao potpuno drugačiji prizor od očekivanog - otrovna zmija koja je iznenada nestala ispod njega.

Zabrinut da bi mogao da izazove paniku na svom kompaktnom Beechcraft Baron 58, pilotu je bio potreban trenutak da se pribere, piše Gardijan. 

"Rekao sam im, slušajte, zmija je ispod mog sedišta. Nalazi se u kokpitu, tako da ćemo morati da izvršimo sletanje što je brže moguće", rekao je on za lokalni list Lowvelder, prenosi Gardijan.

"Na sreću, svi su ostali mirni", dodaje Erazmo. 

Ugriz kejp kobre, vrste za koju Erazmo veruje da se na ovom letu našla kao dodatni putnik, može biti smrtonosan. Iako se smatra mirnim, ova vrsta smatra se jednom od najopasnijih afričkih kobri.

Erazmo je radio pozivom obavestio o ovom hitnom slučaju, nakon čega je ubrzo dobio dozvolu da sleti na najbliži aerodrom.

Nakon sletanja, kada su svi bezbedno izašli iz aviona, Erazmo je pomerio sedište i video da zmija još uvek leži ispod. 

Komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike, Popi Koza, pohvalio je Erazma zbog njegovog "zaista sjajnih avijatičarskih sposobnosti, zbog kojih su spašeni životi", navodi se na veb stranici News24.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet