Fokus

Južna Koreja najavila prvo lansiranje komercijalnog satelita na domaćoj raketi

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

23:17

Južna Koreja najavila prvo lansiranje komercijalnog satelita na domaćoj raketi
Južna Koreja najavila prvo lansiranje komercijalnog satelita na domaćoj raketi - Copyright Tanjug/Korea Aerospace Research Institute via AP

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja planira da izvrši prvo lansiranje komercijalnog satelita na raketi domaće proizvodnje sledećeg meseca kao deo svog programa svemirskog razvoja, izjavili su danas zvaničnici.

Zvaničnici Južne Koreje kažu da njena domaća svemirska raketa Nuri nema vojnu svrhu, preneo je AP.

Pojedini stručnjaci, međutim, navode da bi razvoj takvih raketa na kraju pomogao zemlji da stekne tehnologije potrebne za izgradnju većih projektila i lansiranje izviđačkih satelita u okolnostima neprijateljstva sa rivalskom Severnom Korejom.

Južna Koreja je u junu prošle godine izvela prvo lansiranje satelita pomoću rakete Nuri.

To lansiranje uključivalo je ono što su južnokorejski zvaničnici nazvali satelitom za "verifikaciju performansi", koji je uglavnom dizajniran da ispita kapacitet rakete, dok bi narednog meseca trebalo da bude izvedeno prvo lansiranje u orbitu komercijalnog satelita.     

Ministarstvo nauke saopštilo je da će raketa biti lansirana iz svemirskog lansirnog centra 24. maja.

U saopštenju se navodi da su određeni rezervni datumi lansiranja od 25. do 31. maja, u slučaju mogućih promena rasporeda zbog vremenskih prilika.

Raketa će nositi glavni satelit pod nazivom "Mali satelit sledeće generacije 2" i sedam manjih satelita.

Glavni satelit ima zadatak da verifikuje tehnologiju radara za snimanje i posmatra kosmičko zračenje u orbiti blizu Zemlje, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Svet