Fokus

Istraga o "krtici" iz Pentagona: Vašington post piše da je odgovoran "zaljubljenik u oružje" koji je radio u vojnoj bazi

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

13/04/2023

-

08:12

Istraga o "krtici" iz Pentagona: Vašington post piše da je odgovoran "zaljubljenik u oružje" koji je radio u vojnoj bazi
Istraga o "krtici" iz Pentagona: Vašington post piše da je odgovoran "zaljubljenik u oružje" koji je radio u vojnoj bazi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok podaci koji su navodno procurili iz Pentagona već danima izazivaju burne reakcije širom sveta, u SAD traje istraga o tome kako su se dokumenti našli na internetu. To za sada niko ne zna pouzdano, pa čak ni visoki američki zvaničnici. "Podaci su bili na mreži, a gde su bili tačno i ko je imao pristup u tom trenutku, to ne znamo, jednostavno ne znamo", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin. U međuvremenu je Vašington post objavio da je osoba koja je odgovorna za "curenje" dokumenata "mladi zaljubljenik u oružje koji je radio u vojnoj bazi".

Glas Amerike piše da je moguće da je curenje dokumenata počelo na društvenoj mreži "Discord". U opisu te mreže se navodi da je reč o platformi na kojoj možete pripadati školskom klubu, grupi za igre ili svetskoj umetničkoj zajednici".

Kako piše Glas Amerike, na forumima u okviru Discorda se raspravlja i o Ratu u Ukraini, a jedan član je naveo da je neidentifikovani korisnik podelio dokumente za koje je tvrdio da su poverljivi. Jedan član foruma je takođe za AP naveo da su dokumenti podeljeni i na još jednom forumu i da su se odatle širili sve dok nisu stigli do medija.  

Dok najviši američki zvaničnici pokušavaju da pronađu odgovore Vašington post izveštava da su dokumenti podeljeni u Discord grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele "zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu", prenosi Rojters. Ističe se da je dokumente podelio "mladi zaljubljenik u oružje koji je radio u vojnoj bazi".

Vašington post je svoj izveštaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na Diskordu, a britanska agencija navodi da nije mogla nezavisno da proveri iznete detalje.

Osoba se, prema svedočenjima, predstavljala na mreži kao "pripadnik stare škole", dok ga je jedan od izvora Vašington posta opisao kao nekoga ko je u ranim ili srednjim dvadesetim godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe.

"On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma", rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je Vašington post.

Poruke objavljivane mesecima

Sagovornik američkog lista rekao je da je mladi član Diskord grupe, koji je sebe nazivao OG, mesecima objavljivao poruke koje su izgledale kao "skoro doslovno prekucani" transkripti poverljivih obaveštajnih dokumenata, za koje je OG naznačio da ih je doneo kući sa "svog posla u vojnoj bazi", mada tu bazu nije identifikovao.

Prema navodima sagovornika, OG je tvrdio da provodi bar jedan deo dana u bezbednosnom objektu gde su zabranjeni mobilni telefoni i drugi elektronski uređaju, koji bi eventualno mogli da se koriste za iznošenje poverljivih podataka.

Navodi se i da je OG rukom otkucao mnoge dokumente koje je video, kao i da je on sam rekao da je satima radio na tome kako bi mogao da podatke podeli na Diskord serveru. Ti dokumenti su sadržali veliku količinu poverljivih informacija, kojima bi imale pristup samo osobe koje su prošle mesece bezbednosnih provera.

Sagovornik američkog lista navodi da je OG, kada mu je postalo previše naporno da deli rukom pisane i prekucane podatke, počeo sa objavljivanjem stotina fotografija samih dokumenata.

Navodi ovog maloletnog sagovornika slažu se sa navodima druge osobe iz grupe sa kojom je Vašington post razgovarao, a obojica su rekli da znaju pravo ime OG-a, državu u kojoj živi i mesto na kom radi, ali su odbili da kažu te informacije, dodaje taj list.

Diskord je u jučerašnjem saopštenju naveo da sarađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošle nedelje. Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najštetnijim objavljivanjem poverljivih američkih informacija poslednjih godina, navodi Rojters.

Kako teče istraga?

Pentagon i američko Ministarstvo pravde pokrenuli su istrage o tome kako su se podaci o ratu u Ukrajini i drugim međunarodnim pitanjima pojavili na internetu. Istrage o ovakvim curenjima obično počinju utvrđivanjem ko je imao pristup dokumentima, što bi, kako navodi Vol Strit Džornal, u ovom slučaju moglo biti teško, jer je moguće da stotine vladinih službenika imaju bezbednosne dozvole da vide taj materijal.

Zvaničnici kažu da se razmatra niz mogućnosti kako je došlo do curenja, uključujući to da je neko odao informacije, ali i da su američki obaveštajni sistemi hakovani, prenosi Radio Slobodna Evropa. Arik Toler (Aric), šef za istraživanje i obuku u istraživačkom konzorcijumu Belingket, rekao je da je pratio prvobitni izvor do male grupe korisnika na Diskordu, gde su u januaru, februaru i martu postavljene stotine fajlova. Kasnije su neki od tih dokumenata objavljeni u većoj grupi fanova igre Majnkraft.

Američki zvaničnici nisu isključili ni mogućnost da iza curenja stoje proruski element. Iz Pentagona je u ponedeljak saopšteno da se ispituju procedure o deljenju najosetljivijih američkih tajnih podataka, da curenje poverljivih dokumenata predstavlja "veoma ozbiljan" rizik po nacionalnu bezbednost, te da se brzo preduzimaju koraci da se ublaže posledice, preneo je Glas Amerike. 

"Preduzimaju se koraci da se pomno razmotri kako se te informacije dele i kome se prosleđuju", rekao je portparol Pentagona Kris Meger na konferenciji za novinare i dodao da je sekretar za odbranu Lojd Ostin informisan o curenju dokumenata 6. aprila i da od tada dnevno razgovara sa liderima o tom slučaju, kao i sa saveznicima.

 

Komentari (0)

Svet