Fokus

Grupe za ljudska prava: U Iranu 75 odsto više smrtnih kazni u 2022. godini

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

08:50

Grupe za ljudska prava: U Iranu 75 odsto više smrtnih kazni u 2022. godini
Grupe za ljudska prava: U Iranu 75 odsto više smrtnih kazni u 2022. godini - Copyright AP/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Iran je prošle godine pogubio najmanje 582 osobe, što je 75 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, tvrde grupe za ljudska prava i ocenjuju da povećanje broja smrtnih kazni odražava nastojanje Teherana da "ulije strah" među demonstrante protiv režima.

To je bio najveći broj pogubljenja u Iranu od 2015. godine, navedeno je u izveštaju koji su u četvrtak objavile Iranska grupa za ljudska prava sa sedištem u Norveškoj (IHR) i grupa Zajedno protiv smrtne kazne (ECPM) sa sedištem u Francuskoj, prenosi CNN.

Najveći deo smrtnih kazni, najmanje njih 544, izvršeno je nad osobama optuženim za ubistvo i krivična dela povezana sa drogom. 

Dve grupe za ljudska prava ocenile su da povećanjem broja smrtnih kazni Teheran pokušava da uplaši učesnike demonstracija koje su izbile širom zemlje nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini prošlog septembra, koja je preminula u policijskom pritvoru.

Izveštaj je dokumentovao 15 smrtnih kazni izvršenih na osnovu nejasno definisanih optužbi za "neprijateljstvo protiv Boga" i "korupciju na Zemlji", navodi BBC.

Više od polovine smrtnih kazni prošle godine izvršeno je nakon izbijanja protesta, a oko 44 odsto svih osuđenih na smrt optuženo je za krivična dela u vezi sa drogom, uprkos tome što međunarodne agencije nisu prijavile značajan porast upotrebe ili trgovine drogom, tvrdi se u izveštaju.

Direktor IHR-a Mahmud Amiri-Mogadam smatra da bi u Iranu bilo izrečeno još više smrtnih kazni da nije bilo međunarodnih reakcija na smrtne presude demonstrantima.

On je rekao da su vlasti u Teheranu povećale broj izrečenih smrtnih kazni zbog nepolitičkih optužbi i ocenio da međunarodna zajednica i civilno društvo u i izvan Irana moraju isto reagovati na svaku smrtnu kaznu.

U izveštaju su dve grupe za ljudska prava pozvale međunarodnu zajednicu "da poveća napore da podrži zahteve iranskog naroda za poštovanje osnovnih ljudskih prava i ukidanje smrtne kazne".

Komentari (0)

Svet