Fokus

Vrhovni sud u SAD privremeno obustavio presudu o piluli za abortus

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

23:27

Vrhovni sud u SAD privremeno obustavio presudu o piluli za abortus
Vrhovni sud u SAD privremeno obustavio presudu o piluli za abortus - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik američkog Vrhovnog suda Semjuel Alito danas je privremeno obustavio presudu nižeg suda u Teksasu kojom je ograničen pristup piluli za abortus mifepriston, kako bi najviše sudsko telo imalo više vremena da razmotri zahtev administracije predsednika Džoa Bajdena da se zaštiti pristup tom leku.

Alito je tu odluku doneo samo nekoliko sati pre nego što je odluka o ograničenju stupila na snagu.
Federalni sudija u američkoj državi Teksas, koga je imenovao bivši američki predsednik Donald Tramp, naredio je 8. aprila obustavu odobrenja za korišćenje leka za abortus mifepristona koji se koristi 23 godine.

Sudija, koga je imenovao bivši predsednik SAD Barak Obama u državi Vašington, izdao je sat vremena kasnije suprotnu odluku, naloživši da se pristup tom leku zadrži u 17 država. 

Peti okružni apelacioni sud sa sedištem u Nju Orleansu prošle nedelje je pauzirao nalog američkog okružnog sudije Metjua Kačmarika iz Amarila u Teksasu, kojim je suspendovano odobrenje FDA za lek dok ne bude saslušao tužbu grupe koja se protivi abortusu i traži zabranu korišćenja pilule.

Federalni žalbeni sud odlučio je da pilula za pobačaj miferpiston ostane dostupna u SAD, ali uz značajna ograničenja, kao što je neophodnost da pacijent lično poseti lekara da bi dobio recept.

Žalbeni sud odbio je, međutim, da blokira delove odluke suda iz Teksasa, što u praksi znači povratak restrikcija na mifepriston koje su ukinute 2016. godine. 

Američko Ministarstvo prekjuče je podnelo zahtev Vrhovnom sudu da zaštiti pristup pilulama za abortus.

Državni tužilac SAD Merik Garland rekao je da će ministarstvo "tražiti hitnu pomoć od Vrhovnog suda da zaštiti naučnu odluku Federalne agencije za hranu i lekove (FDA) i pristup Amerikanaca bezbednoj i efikasnoj reproduktivnoj nezi".

Komentari (0)

Svet