Fokus

SZO zabrinuta zbog novog soja korone Arkturus: Raste broj slučajeva u Indiji, lekari prijavljuju "novi" simptom kod dece

Komentari

Autor: CNN, Kathimerini.gr, Open24

15/04/2023

-

10:16

SZO zabrinuta zbog novog soja korone Arkturus: Raste broj slučajeva u Indiji, lekari prijavljuju "novi" simptom kod dece
Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man, Pixabay - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) detaljno prati novu varijantu virusa korona za koju se veruje da je izazvala novi porast obolelih u Indiji. Štaviše, u ovoj zemlji prijavljeno je preko 10 hiljada slučajeva, a mnogi stručnjaci kažu da bi narednih nekoliko nedelja moglo biti presudno.

Varijanta XBB.1.16, nazvana Arkturus slična je varijanti Kraken XBB.1.5, najzaraznijoj do sada, smatra predstavnica SZO Marija Van Kerkov.

Međutim, dodavanje mutacija na šiljasti protein virusa, koji se vezuje za ljudske ćelije i inficira, ima potencijal da tu varijantu učini zaraznijom i potencijalno izazove tešku bolest.

Arkturus otkriven u više od 20 zemalja

Varijanta XBB.1.16 je dodata na listu varijanti pod nadzorom SZO tek 22. marta ove godine. Do sada je najveći broj slučajeva identifikovan tamo gde je novi soj prvi put otkriven - u Indiji, koja je jedna od retkih zemalja u svetu u kojima se povećava broj registrovanih slučajeva kovida 19, navodi SZO. Varijanta je takođe otkrivena u SAD, ali trenutno ne predstavlja ni jedan odsto na nacionalnom niovu.

XBB.1.16 i njegove podvarijante su takođe otkrivene u Singapuru, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu, Izraelu, Kanadi, Maleziji, Danskoj, Novom Zelandu, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Holandiji, Tajlandu, Švedskoj, Južnoj Africi, Italiji i Kini.

AP Photo/Michel Euler

 

Nova varijanta je rekombinacija, odnosno kombinacija dva potomka, tzv. stelt omikrona BA.2. U poređenju sa ranijom XBB varijantom, ima tri dodatne mutacije, navodi SZO.

Još nema informacija da li novi soj utiče na povećan broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Sumnja se na novi simptom kod dece

Prerano je reći da li je nova varijanta sposobna da dovede do povećanja hospitalizacija i/ili smrtnih slučajeva.

Posebno zabrinjava mutacija K478P, koja ovu varijantu može učiniti efikasnijom u prevazilaženju neutralizujućih sposobnosti antitela od prethodnih infekcija i vakcinacija, izazivajući simptomatsku infekciju i širenje, navodi SZO.

Simptomi varijante Arkturus su inače uobičajeni simptomi korone koji uključuju znakove bolesti gornjih disajnih puteva poput glavobolje, upale grla i začepljenog nosa, praćenih groznicom sa bolovima u mišićima, saopštila je bolnica Apolo na svojoj veb stranici. Ova varijanta, kao i prethodne, može uticati na probavni sistem, što dovodi do dijareje, dodaje se.

Međutim, stručnjaci u Indiji veruju da varijanta XBB.1.16, osim što je zaraznija, donosi i novi simptom kod dece - konjuktivitis.

"U poslednja dva dana smo počeli da dobijamo pedijatrijske slučajeve kovida 19 nakon pauze od šest meseci! Čini se da se pojavljuje fenotip infantilnog tipa - bebe sa visokim temperaturama, prehladom i kašljenjem i ne-gnojnim konjuktivitisom koji izaziva svrat što nije viđeno u ranijim talasima", objavio je na Tviteru dr Vipin M. Vašišita.

Glavni pedijatar u dečijoj bolnici Madhukar Rainbow, dr S.K. Nakira potvrdio je da je među pozitivnim slučajevima bilo i onih sa konjuktivitisom.

"Simptomi kovida su visoka temperatura, kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u telu i gastrointestinalni problemi. Međutim, naši lekari su prijavili i crvenilo očiju i konjuktivitis. Međutim, to se videlo kod ranijih sojeva tačnije kod jedan do tri odsto pacijenata sa kovidom. Prerano je reći da je ovo novi simptom varijante XBB.1.16", rekao je on za ANI.

"Novi soj bi mogao biti do 20 odsto zarazniji"

Profesor urgentne medicine na Univerzitetu u Atini Teodoros Vasilakopulos je gostujući na TV Open24 da bi novi soj mogao biti u najgorem slučaju 20 odsto zarazniji.

"Verovatno neće biti teži od toga", rekao je on dodajući da Arkturus ima "neke karakteristike da u Indiji češće izaziva konjuktivitis kod dece".

Istovremeno, naglasio je da će koronavirus nastaviti da se razvija i da neće nestati magično. Prema njegovoj proceni, u naredne dve godine je verovatno da ćemo videti još jedan jači soj korone.

"Kako vreme prolazi, virus pokušava da postane zarazniji jer je to jedini način na koji može da preživi unutar domaćina, ali virus ne želi da ubije svog domaćina pošto se tako ne može dalje prenositi", zaključuje.

Profesor je takođe uveren da će nas novi soj podstaći na četvrtu dozu vakcine protiv korone.

"Moraćemo da primimo novu vakcinu na jesen, to je sigurno. Mislim da nećemo moći tako brzo da nabavimo novu vakcinu. Postoje vakcine koje su još na kliničkim ispitivanjima", zaključio je dr Vasilakopulos.

Komentari (0)

Svet