Fokus

Sidnej izgubio "titulu", više nije grad sa najviše stanovnika u Australiji

Komentari

Autor: BBC

17/04/2023

-

08:01

Sidnej izgubio "titulu", više nije grad sa najviše stanovnika u Australiji
Sidnej izgubio "titulu", više nije grad sa najviše stanovnika u Australiji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sidnej je prvi put od zlatne groznice u 19. veku izgubio "titulu" najnanaseljenijeg grada u Australiji - sada je to Melburn, kome su zbog brzog rasta broja stanovnika granice proširene na još jednu oblast.

Najnoviji vladini podaci, iz juna 2021, navode da Melburn ima 4.875.400 stanovnika - 18.700 više od Sidneja.

Australijski biro za statistiku (ABS) definiše "značajno urbano područje" grada tako što uključuje sva predgrađa koja se povezuju sa više od 10.000 ljudi, a Melburn je proširen tako što mu je dodato područje Meltona.

"Do definicije popisa 2021. godine, značajno područje Sidneja je imalo veći broj stanovnika od Melburna. Međutim, dodavanjem Meltona u Melburn, ovaj grad ima više ljudi od Sidneja", rekao je Endrju Hou iz ABS-a za list Sidnej Morning Herald, opisujući novo ucrtavanje granice kao "tehničku stvar".

Ponosni stanovnici Sidneja ukazaće na zaključak ABS-a da je Sidnej, gledajući šire regione ipak bio veći u junu 2021, prenosi BBC.

Veći regioni grada uzimaju u obzir njegovu "funkcionalnu oblast", ​​kaže ABS, i uključuju stanovništvo koje se redovno druži, kupuje ili radi u gradu, ali može da živi u malim gradovima i ruralnim područjima koja ga okružuju.

Međutim, savezna vlada predviđa da će Veliki Melburn prestići Veliki Sidnej 2031-32.

Ovo nije prvi put da Melburn nosi titulu najvećeg grada Australije. Kao rezultat zlatne groznice u kasnom 19. veku, u kojoj su migranti hrlili u državu Viktoriju, Melburn je brzo rastao i imao više stanovnika od Sidneja sve do 1905. godine.

Komentari (0)

Svet