Fokus

Meloni predlaže ''Matei'' plan kao vid saradnje između EU i Afrike

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

23:28

Meloni predlaže ''Matei'' plan kao vid saradnje između EU i Afrike
Đorđa Meloni - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pokušaće da progura i osnaži takozvani ''Matei'' plan, koji je opisala kao ''vrli model saradnje i rasta'' između EU i afričkih zemalja, koji je sastavljen sa namerom da se suprotstavi islamističkom radikalizmu, promoviše društvenu stabilizaciju i podrži ekonomski razvoj ulaganjem u strateške sektore kao što je energetika, preneo je danas Euraktiv.

Prioritetni ciljevi italijanske izvršne vlasti, što se tiče nacionalnih interesa, su dvostruki - da postane energetsko čvorište za Evropu i da obuzda migracione tokove, koji su poslednjih meseci opteretili pristaništa u Italiji, prenosi taj portal.

''Mislim da Matei plan proizvodi mnogo više od napora koji je potreban za italijanski nacionalni interes, za evropski interes, za stabilnost kontinenta na kome možda poslednjih godina nismo uradili dovoljno'', rekla je Meloni.

Ona je u subotu učestvovala na trilateralnom sastanku sa predsednikom Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom i somalijskim predsednikom Hasanom Šeikom Mohamudom, na kojem su razgovarali o saradnji između Italije, Etiopije i Somalije, stabilnosti na Rogu Afrike i migracijama ka Evropi.

''Postoji podrška koja je ovoj naciji potrebna, posebno finansijska. Mi se time bavimo, baš kao što radimo u Tunisu, da podržimo deblokadu finansiranja i podržimo finansijsku sigurnost koja onda omogućava dalja ulaganja. To je veoma osetljivo pitanje'', rekla je Meloni novinarima.

Matei plan će biti detaljno predstavljen na međuvladinom samitu Italija-Afrika u oktobru.

''Radimo na tome, slušamo i uključujemo afričke zemlje'', navela je Meloni.

Italijanski šef diplomatije Antonio Tajani je naveo da, ukoliko Evropa ne investira, Kina i Rusija će ući i ''na Afriku gledati kao na kontinent koji treba kolonisati, a mi na nju kao na prijateljski kontinent''.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet