Fokus

Održan Marš živih u logoru Aušvic

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

22:27

Održan Marš živih u logoru Aušvic
Održan Marš živih u logoru Aušvic - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus SchreiberAP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Više hiljada ljudi okupilo se danas na mestu nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic kako bi učestvovali u "Maršu živih", koji se ove godine održava dan pre obeležavanja 80-godišnjice Ustanka u Varšavskom getu, tokom kojeg su Jevreji pružili oružani otpor nacistima.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

U maršu su učestvovali i oni koji su preživeli Holokaust, odnosno koji su preživeli Aušvic ili neki drugi logor u kojem su nacisti pokušali da istrebe jevrejsku populaciju u Evropi.

Preživeli, od kojih su neki bili ogrnuti zastavama Izraela, okupili su se uoči marša ispred kapije Aušvica i naptisa "Arbeit Macht Frei" (Rad oslobađa).

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

Marš, koji se održava svake godine na Dan sećanja na Holokaust, predstavlja i proslavu opstanka i države Izrael, prenosi AP.

Marš je počeo kod kapije sa natpisom "Rad oslobađa" i kretao se stazom dugom tri kilometara do dela logora Birkenau, gde su Jevreji širom Evrope transportovani vozom i ubijani u gasnim komorama.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

 

Ovaj događaj predstavlja i proslavu opstanka i države Izrael.

Nemačke snage formirale su Aušvic nakon ulaska i okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rata.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

 

U logoru je ubijeno više od 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, ali i Poljaka, Roma, sovjetskih ratnih zarobljenika i državljana drugih zemalja. Tokom Holokausta ubijeno je oko šest miliona evropskih Jevreja.

Komentari (0)

Svet