Fokus

Severna Koreja završila razvoj špijunskog satelita, Kim naredio lansiranje "prema planu"

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

08:54

Severna Koreja završila razvoj špijunskog satelita, Kim naredio lansiranje "prema planu"
Kim Džong Un sa ćerkom - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong-un saopštio je da je njegova zemlja završila razvoj svog prvog vojnog špijunskog satelita i naredio zvaničnicima da sprovedu njegovo lansiranje u skladu sa planovima, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj državnih medija u Pjongjangu.

On je naglasio da je jačanje izviđačkih sposobnosti prioritet za suprotstavljanje "pretnjama" iz SAD i Južne Koreje, izvestila je danas državna agencija KCNA.

Severna Koreja je u decembru sprovela ono što je nazvala važnom "završnom fazom" testa za špijunski satelit i saopštila da će završiti pripreme za lansiranje do aprila.

Tokom posete Državnoj agenciji za razvoj vazduhoplovstva u utorak, Kim je pozvao na lansiranje satelita prema rasporedu i naredio raspoređivanje više izviđačkih satelita na različitim orbitama kako bi se ojačale mogućnosti nadzora.

Prema izveštaju, izrada satelita je završena, ali nije precizirano kada je planirani datum lansiranja. 

"Obezbeđivanje informacija u realnom vremenu o vojnom scenariju neprijateljskih snaga je najvažniji zadatak", rekao je Kim.

On je osudio raspoređivanje američkih strateških sredstava u regionu kao pokušaj "da se Južna Koreja pretvori u naprednu bazu za agresiju i arsenal za rat".

Kimova poseta svemirskoj agenciji dolazi samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo.

Posle ovog lansiranja Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Japan započeli su u ponedeljak zajedničku vojnu vežbu protivraketne odbrane u međunarodnim vodama Istočnog mora, nastojeći da ojačaju kapacitete za odvraćanje pretnji iz Severne Koreje, saopštila je mornarica Južne Koreje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet