Fokus

Indija na putu da prestigne Kinu po broju stanovnika

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

09:46

Indija na putu da prestigne Kinu po broju stanovnika
Indija na putu da prestigne Kinu po broju stanovnika - Copyright AP/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Indija je na putu da postane najmnogoljudnija zemlja na svetu, i da sredinom ove godine prestigne Kinu za skoro 3 miliona ljudi, pokazuju podaci koje su danas objavile Ujedinjene nacije. 

Prema demografskim podacima o stanovništvu iz izveštaja za 2023. godinu Fonda UN za stanovništvo (UNFPA), procenjuje se da će populacija Indije dostići 1,4286 milijardi, a Kina 1,4257 milijardi.

Sjedinjene Američke Države su treće i daleko iza njih, sa procenjenim brojem stanovnika od 340 miliona, pokazali su isti podaci. Izveštaj odražava informacije dostupne do februara 2023. godine.

Stručnjaci za stanovništvo su, koristeći prethodne podatke UN, predviđali da će Indija ovog meseca preći Kinu. Najnoviji izveštaj, međutim, ne precizira datum kada se događa ta promena. 

Zvaničnici UN za stanovništvo rekli su da nije moguće navesti datum zbog "neizvesnosti" u vezi sa podacima koji dolaze iz Indije i Kine, posebno zato što je poslednji popis stanovništva u Indiji sproveden još 2011. godine, a naredni, koji je bio planiran za 2021. je odložen zbog pandemije. 

Rast stanovništva u Kini i Indiji ipak usporava

Iako će Indija i Kina imati više od jedna trećine procenjene globalne populacije od 8,045 milijardi, rast stanovništva u oba ta azijska giganta se usporava, na mnogo bržim tempom u Kini nego u Indiji. 

Prošle godine, stanovništvo Kine je palo prvi put u šest decenija, što je istorijski preokret za koji se očekuje da označava početak perioda pada broja stanovnika, sa dubokim implikacije za njenu ekonomiju i svet.

Godišnji rast stanovništva Indije od tada je u proseku iznosio 1,2 odsto 2011, u poređenju sa 1,7 odsto u prethodnih 10 godina, prema vladinim podacima. 

"Nalazi indijskog popisa sugerišu da su strepnje zbog stanovništva prodrle u velike delove javnosti", rekla je Andrea Vojnar, predstavnica UNFPA Indije.

"Ipak, broj stanovništva ne bi trebalo da izaziva zabrinutost ili da pokrene alarm. Umesto toga, na njih treba gledati kao na simbol napretka, razvoja i težnje, ako se podržavaju prava i izbori pojedinaca", rekla je ona.

Komentari (0)

Svet