Fokus

Sudanska vojska odbacila bilo kakve pregovore sa paravojnim snagama

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

16:36

Sudanska vojska odbacila bilo kakve pregovore sa paravojnim snagama
Sudanska vojska odbacila bilo kakve pregovore sa paravojnim snagama - Copyright Tanjug/AP/Samir Bol

veličina teksta

Aa Aa

Sudanska vojska danas je odbacila bilo kakve pregovore sa rivalskim paravojnim snagama i istakla da će prihvatiti samo njihovu predaju.

U saopštenju vojske se navodi da bi uključivanje u pregovore sa paravojnim Snagama za brzu podršku, bilo moguće samo ako bi se razgovaralo o njihovoj predaji, preneo je AP.

Neće biti oružanih snaga izvan vojnog sistema, navodi se u saopštenju sudanske vojske.      

Saopštenje je usledilo u trenutku kada je poslednji pokušaj 24-časovnog prekida vatre između zaraćenih sudanskih snaga postao sve neizvesniji. 

Borci iz suparničkih frakcija borili su se danas oko glavnog vojnog objekta u centru Kartuma i drugim delovima prestonice, dok strane vlade traže načine da izvuku svoje građane blokirane u sukobu.   

Lider sudanskih Snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, izjavio je ranije danas da je spreman da se pridržava primirja tokom islamskog praznika Bajrama, nakon višednevnih sukoba između paravojne RSF i sudanske vojske, preneo je Rojters.

Hemedti je za Al džaziru kazao da neće sedeti sa načenikom Generalštaba Abdel-Fatahom al-Burhanom, kojeg je nazvao "kriminalcem".

Stanovnici Kartuma javljaju da su obnovljeni žestoki sukobi u prestonici Sudana, dok hiljade ljudi pokušava da pobegne iz grada kako bi izbegli nasilje i došli do hrane koje ponestaje. 

Kako se navodi, Kartum i obližnje gradove Omdurman i Bahri, koji spadaju u najnaseljenija urbana područja Afrike, potresaju sukobi između sudanske vojske i RSF.

Meštani i hiljade stranaca nemaju gde da se sklone, a hrane gotovo da nema.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, razgovarali su telefonom o naporima da se zaustave borbe i vrati pregovorima, saopštilo je egipatsko predsedništvo. 

Egipat je saveznik sudanske vojske, dok su UAE bliski Snagama za brzu podršku, navodi AP.

U Sudanu su u subotu izbili sukobi u kojima je do sada poginulo najmanje 330 osoba, dok je 3.300 ranjeno, posle višednevnih napetosti zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedan od glavnih problema je plan da se Snage za brzu podršku (RSF) sa svojih 100.000 pripadnika uključe u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet