Fokus

Bajden i Makron: Važno očuvati mir u Tajvanskom moreuzu

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

07:12

Bajden i Makron: Važno očuvati mir u Tajvanskom moreuzu
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, i tom prilikom su ponovili da je važno održavati mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, saopštila je Bela kuća.

Dvojica predsednika su razgovarali i o nedavnoj Makronovoj poseti Kini, kao i pokušajima da zajednički promovišu prosperitet, univerzalne vrednosti i međunarodno pravo u Info-Pacifiku, dodala je Bela kuća, a prenela agencija Kjodo.

Njihov razgovor je došao nakon Makronovih komentara koji su zaintrigirali pojedine zapadne diplomate, koji se pitaju da li je Francuska promenila svoju politiku prema Tajvanu i Kini.

"Najgora stvar bi bila da pomislimo da mi, Evropljani, moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se oslanjamo na agendu SAD i kinesku preteranu reakciju", rekao je Makron za francuski list "Ehos" i "Politiko Evropa".

Njegove izjave ukazuju da Evropa ne bi trebalo da ide u korak sa američkim pristupom Tajvanu i Kini pozdravljene su u Pekingu, dodaje japanska novinska agencija.

Bajden i Makron su ponovili "čvrstu podršku" Ukrajini u odbrani protiv ruskog napada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet