Evropa

Borelj: Odnos između Kine i EU zavisiće od postupaka Pekinga

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

14:50

Borelj: Odnos između Kine i EU zavisiće od postupaka Pekinga
Borelj: Odnos između Kine i EU zavisiće od postupaka Pekinga - Copyright Tanjug /AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Odnos između Kine i Evrope biće određen ponašanjem Pekinga, uključujući ono što se dešava sa Tajvanom, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

On se obratio putem video linka na početku sastanka ministara inostranih poslova Grupe sedam (G7) u Japanu, istakavši dve teme koje su došle u fokus uoči trodnevnog skupa: potreba za ujedinjenim pristupom Kini i zabrinutost za Tajvan, prenosi Rojters.

"Sve što se desi u Tajvanskom moreuzu imaće jako puno značenja", rekao je Borelj, naglašavajući potrebu da se sarađuje sa Kinom i da komunikacija ostane otvorena.

On je Kinu opisao kao "partnera, konkurenta i sistemskog rivala" i rekao da će "ponašanje Kine" odrediti koji od ta tri odnosa će EU negovati.

Kako se navodi, na sastanku ministara spoljnih poslova G7 verovatno će biti reči o "zajedničkom i usklađenom" pristupu Kini rekao je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Rojters podseća da su nedavni komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona ukazali na potencijalne razlike između Evrope i SAD po pitanju Kine.

Nakon što je posetio Kinu ovog meseca, Makron je upozorio da EU ne sme da bude uvučena u krizu oko Tajvana, koja je vođena "američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa