Evropa

Sve jača diplomatska aktivnost EU prema Pekingu: I Borelj sledeće nedelje u poseti Kini

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

16:35

Sve jača diplomatska aktivnost EU prema Pekingu: I Borelj sledeće nedelje u poseti Kini
Sve jača diplomatska aktivnost EU prema Pekingu: I Borelj sledeće nedelje u poseti Kini - Copyright Tanjug /AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sledeće sedmice će posetiti Kinu, nastavljajući niz poseta visokih evropskih zvaničnika Pekingu.

Borelj će posetiti Kinu od 13. do 15. aprila, izjavio je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, preneo je Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trenutno su u Kini i pokušavaju da zamole Peking da upotrebi svoj uticaj na Moskvu kako bi se okončao rat u Ukrajini. 

Španski premijer Pedro Sančez posetio je Peking prošle sedmice.

Borelj je prošlog meseca rekao će uskoro posetiti Kinu i dodao da partnerstvo Pekinga sa Moskvom ima ograničenja, uprkos zvaničnoj retorici.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je, u razgovoru sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom u Pekingu, da zna da može da računa na to da će Kina "urazumiti" Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto. 

Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu "zadao udarac međunarodnoj stabilnosti".

"Znam da mogu da računam na Vas da vratite Rusiju razumu i sve nazad za pregovarački sto", rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na razgovore dve strane i političko rešenje za ukrajinski rat. Razgovori su bili "iskreni i konstruktivni", saopšteno je iz Jelisejske palate, dok je Peking naveo da su razgovori bili "prijateljski" i "opširni".

Makron je takođe zatražio od Sija da izvrši pritisak na Rusiju da se povinuje međunarodnoj regulativi o neširenju nuklearnog oružja, povodom najave ruskog predsednika Vladimira Putina da će poslati taktičko nuklearno oružje u Belorusiju. Si je rekao da sve zemlje treba da poštuju nuklearno neširenje, bez pominjanja Rusije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa