Fokus

Filipini i Kina žele da reše spor oko teritorija, produbljuju bilateralne odnose

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

10:34

Filipini i Kina žele da reše spor oko teritorija, produbljuju bilateralne odnose
Filipini i Kina, sastanak zvaničnika - Copyright Tanjug/Gerard Carreo/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Filipini i Kina su se danas dogovorili da će da rade zajedno kako bi rešili nesuglasice oko teritorija u Južnom kineskom moru, kao i da će produbiti bilateralne odnose.

Razgovori između ministara spoljnih poslova dve zemlje označavaju poslednji u nizu susreta na visokom nivou, koji su Filipinci imali sa zvaničnicima iz SAD i Kine, u vreme dok se dve velike sile bore za stratešku prednost u Info-Pacifiku, preneo je Rojters.

Odnosi Manile sa Pekingom više su od njihovih nesuglasica u Južnom kineskom moru, rekao je filipinski sekretar Ministarstva spoljnih poslova Enrike Manalo, pre početka razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom.

"Ove razlike ne treba da nas spreče da tražimo načine da ih rešavamo efikasno, posebno uz poštovanje prava Filipinaca, posebno ribolovaca", rekao je Manalo.

Tanjug/Gerard Carreo/Pool Photo via AP

 

Otkako je funkciju predsednika u junu 2022. godine preuzeo Ferdinand Markos Žunior, Filpini su uložili desetine diplomatskih protesta zbog prisustva kineskih ribarskih brodova, što je nazvano "kineskim agresivnim akcijama" u strateškom smislu.

"Dva suseda treba da rade zajedno kako bi nastavili tradiciju prijateljstva, kako bi produbili saradnju i rešili nesuglasice. Zajednički rad pomoći će u promovisanju mira i stabilnosti u regionu i svetu", rekao je Ćin.

Ćin je došao na Filipine nekoliko nedelja nakon što su oni objavili lokaciju četiri dodatne američke baze, od kojih su dve okrenute severno, ka Tajvanu. Kasnije će se sresti sa predsednikom Markosom, koji će u maju putovati u Vašington na razgovore sa američkim kolegom Džozom Bajdenom,

Više od 17.000 filipinskih i američkih vojnika izvode najveću zajedničku vojnu vežbu u jugoistočnoj azijskoj zemlji, što je naišlo na kritike u Pekingu.

Komentari (0)

Svet