Fokus

Filipinski predsednik: Vojne baze dostupne SAD neće biti korišćene u ofanzivnim akcijama

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

12:43

Filipinski predsednik: Vojne baze dostupne SAD neće biti korišćene u ofanzivnim akcijama
Tanjug/AP/Aaron Favila - Copyright Tanjug/AP/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi uverio je danas Kinu da vojne baze dostupne SAD neće biti korišćene ni u jednoj ofanzivnoj akciji, ističući da je aranžman sa Vašingtonom osmišljen da ojača odbranu njegove zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je prošle nedelje da će pojačano prisustvo SAD na Filipinima samo dovesti do veće napetosti u regionu, nakon što je Manila dozvolila Vašingtonu pristup većem broju svojih baza, preneo je Rojters.

"Reakcija Kine nije iznenađujuća", rekao je Markos novinarima i istakao da Filipini neće dozvoliti da se baze koriste u bilo kojoj ofanzivnoj akciji.

Filipini su prošle nedelje odobrile SAD pristup u još četiri svoje baze, čime je skoro udvostručen broj baza koje su uključene u međusobni Sporazum o poboljšanoj saradnji u oblasti odbrane (EDCA).

Lokacije baza su značajne, jer su tri okrenute ka severu prema Tajvanu, a jedna se nalazi u blizini spornih ostrva Spretli u Južnom kineskom moru, gde je Kina izgradila veštačka ostrva opremljena pistama i raketnim sistemima.

Prema sporazumu potpisanom 2014. godine, SAD imaju pristup filipinskim bazama za zajedničku obuku, predpozicioniranje opreme i izgradnju objekata, kao što su piste, skladišta goriva i vojni stanovi, ali ne i trajno prisustvo.

"Ako nas niko ne napada, ne moraju da brinu jer mi se nećemo boriti protiv njih", rekao je Markos i dodao da sve što rade, rade na ojačavanju filipinske teritorijalne odbrane. Markos Mlađi je to izjavio uoči najvećih zajedničkih vojnih vežbi na moru Filipina i SAD, u kojima će prvi put biti korišćena "živa vatra".

Komentari (0)

Svet