Fokus

Počinju vojne vežbe Filipina i SAD, učestvuje oko 18.000 vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

14:48

Počinju vojne vežbe Filipina i SAD, učestvuje oko 18.000 vojnika
Počinju vojne vežbe Filipina i SAD, učestvuje oko 18.000 vojnika - Copyright Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Vojne snage Filipina i SAD započinju danas zajedničke vojne vežbe na Filipinima, najveće u poslednjih nekoliko decenija.

U vojnim manevrima nazvanim "Balikatan" (Rame uz rame), koji se održavaju svake godine, učestvovaće oko 12.200 američkih vojnika, 5.400 pripadnika filipinske vojske i 111 Australijanaca, prenosi AP.

U vežbama, koje traju do 28. aprila, biće korišćeni američki ratni brodovi, borbeni avioni, rakete Patriot, raketni bacači HIMARS i protivtenkovske rakete Džavelin, naveli su filipinski i američki vojni zvaničnici.

Manevri "Balikatan" počinju dan nakon trodnevne vojne vežbe Pekinga, podseća američka agencija.

Kina je prošle nedelje saopštila da povećavanje američkog vojnog prisustva u ovom regionu "vodi samo ka još više tenzija".

Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

 

Manila je nedavno dozvolila Vašingtonu pristup većem broju svojih baza, preneo je Rojters, ali je filipinski predsednik Ferdinand Markos Mladđi rekao novinarima da "neće dozvoliti da se baze koriste u bilo kojoj ofanzivnoj akciji".

Filipini su prošle nedelje odobrile SAD pristup u još četiri svoje baze, čime je skoro udvostručen broj baza koje su uključene u međusobni Sporazum o poboljšanoj saradnji u oblasti odbrane (EDCA).

Lokacije baza su značajne, jer su tri okrenute ka severu prema Tajvanu, a jedna se nalazi u blizini spornih ostrva Spretli u Južnom kineskom moru, gde je Kina izgradila veštačka ostrva opremljena pistama i raketnim sistemima.

Prema sporazumu potpisanom 2014. godine, SAD imaju pristup filipinskim bazama za zajedničku obuku, predpozicioniranje opreme i izgradnju objekata, kao što su piste, skladišta goriva i vojni stanovi, ali ne i trajno prisustvo.

Komentari (0)

Svet