Fokus

Zapaljeno 20 migrantskih šatora na granici između Meksika i SAD

Komentari

Autor: AP

22/04/2023

-

15:36

Zapaljeno 20 migrantskih šatora na granici između Meksika i SAD
Zapaljeno 20 migrantskih šatora na granici između Meksika i SAD - Copyright AP/Valerie Gonzalez

veličina teksta

Aa Aa

Oko dvadesetak improvizovanih šatora zapaljeno je i uništeno u migrantskom kampu na granici između Meksika i SAD kod Teksasa, prenosi AP.

Požari su se desili u sredu i četvrtak u velikom kampu od oko 2.000 ljudi, većinom iz Venecuele, sa Haitija i iz Meksika, u Matamorosu, gradu blizu Braunsvila u Teksasu. Portparol migranata rekao je da su šatori bili poliveni benzinom.

"Ljudi su pobegli jer su njihovi šatori spaljeni. U svedočenjima kažu da im je poručeno da odu odatle", rekla je Gledis Kanas, koja vodi grupu za brigu o ovim migrantima.

Nije bilo izveštaja o smrtnim slučajevima ili težim povredama, ali oko 25 improvizovanih skloništa napravljenih od plastike, cerade, granja i drugog materijala je zapaljeno.

Mnogi koji su tamo živeli ostali su bez odeće, dokumenata i svega drugog što su imali u tim šatorima.

Nedavno su neke kriminalne grupe pretile migrantima koji su ilegalno prelazili granicu, kao i njihovim vodičima, rekla je jedna od žena koje se nalaze u ovom kampu, ali to nije zaustavilo prelaske u Teksas. 

Kriminalne grupe često napadaju migrante u toj oblasti i traže novac u zamenu za dozvolu da prođu kroz ono što nazivaju "svojom teritorijom", ali Huan Hoze Rodrigez, direktor Tamaulipas ​​instituta za migrante, državne agencije koja koordinira sa saveznom vladom Meksika, rekao je da nema informacija da je neka banda odgovorna za ove požare.

Komentari (0)

Svet