Fokus

SAD isporučile Peruu bivšeg predsednika Toleda, optužen za primanje više desetina miliona dolara mita

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2023

-

22:03

SAD isporučile Peruu bivšeg predsednika Toleda, optužen za primanje više desetina miliona dolara mita
SAD isporučile Peruu bivšeg predsednika Toleda, optužen za primanje više desetina miliona dolara mita - Copyright Tanjug/Peru's National Police via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Perua Alehandro Toledo (77) stigao je danas u Peru iz SAD, koje su ga izručile vlastima u Limi zbog optužbi za primanje više desetina miliona dolara mita.

Toledo je tako postao treći bivši lider te južnoameričke države koji je završio u zatvoru, preneo je Rojters.

Toledo će biti u pritvoru 18 meseci do suđenja, u kazneno-popravnom domu pored prestonice Lime.  Bivši predsednici Alberto Fudžimori i Pedro Kastiljo su u istom zatvoru.

Navodeći zdravstvene razloge, Toledov advokat je rekao novinarima da će tražiti dozvolu za njega da bude u kućnom pritvoru.

Toledo je bio predsednik između 2001. i 2006. godine, a predao se u petak američkim vlastima i danas je isporučen Limi.

Vlasti ga terete da je primio 35 miliona dolara mita od brazilske građevinske kompanije "Oderbreht", a da im je zauzvrat omogućio da dobiju radove na izgradnji auto-puta.

On je negirao optužbe za korupciju, a u optužbama se navodi i da je prao novac. Tužilaštvo je za Toleda zatražilo zatvorsku kaznu od 20 godina.

Toledo je bio begunac, nekoliko godina je bio u SAD, i bio tamo do danas, jer je američki sud u petak odbacio njegovu poslednju žalbu za isporučenje Peruu.

Komentari (0)

Svet