Fokus

Poreska istraga protiv Hantera Bajdena: Agent želi da svedoči o "povlašćenom tretmanu", Bela kuća negira uticaj politike

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CBS, NBC, CNBC

25/04/2023

-

08:19

Poreska istraga protiv Hantera Bajdena: Agent želi da svedoči o "povlašćenom tretmanu", Bela kuća negira uticaj politike
Džo i Hanter Bajden - Copyright Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

veličina teksta

Aa Aa

Advokat jednog specijalnog agenta američke Poreske službe (IRS) rekao je da je njegov klijent zatražio od Kongresa SAD zaštitu kako bi govorio o optužbama da je višegodišnju osetljivu istragu ometao "povlašćeni tretman", prenosi CBS. Dodaje se i da je u pitanju istraga koja se bavi potencijalnim poreskim prekršajima Hantera Bajdena, sina aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena. 

"Moj klijent želi da izađe pred Kongres. Spreman je da bude ispitan o onome što zna i šta je doživeo, pod uslovom da ima odgovarajuću zakonsku zaštitu", rekao je advokat Mark Litl za večernje vesti na kanalu CBS

Iz Bajdenove administracije odbacili su navode ovog neimenovanog agenta IRS o "povlašćenom tretmanu", instistirajući na tome da "u tom slučaju nema nikakve političke umešanosti". Portparol Bele kuće Ijan Sams branio je nezavisnost ministarstva pravde nakon izjava Litla. 

"Od kada je preuzeo dužnost i u skladu sa svojim predizbornim obećanjem da će obnoviti nezavisnost ministarstva pravde kada je u pitanju donošenje odluka u krivičnim istragama, predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da će ovo pitanje nezavisno rešavati upravo to ministarstvo, pod vođstvom, američkog tužioca kojeg je imenovao bivši predsednik (Donald) Tramp, bez bilo kakvog političkog mešanja Bele kuće", naveo je Sams u saopštenju, dodajući da je Bajden "održao to obećanje", preneo je NBC.

Advokat Hantera Bajdena je rekao da uzbunjivač iz IRS možda nepropisno želi da obelodani poreske informacije, i pokušava da zloupotrebi moć vlade kako bi se nanela šteta predsednikovom sinu.

"Krivično je delo da agent poreske uprave otkriva informacije o tekućoj poreskoj istrazi. Poreska uprava ima neverovatnu moć, a zloupotreba te moći ciljanjem, povredom časti ili otkrivanjem informacija o poreskim pitanjima privatnih građana potkopava veru Amerikanaca u saveznu vladu", istakao je advokat Hantera Bajdena, Kris Klark, u saopštenju, prenosi NBC. 

"Nažalost, to se dogodilo i dešava se ovde u pokušaju da se naudi mom klijentu. Čini se da je ovaj agent počinio zločin i uskratio zaštitu mog klijenta koja je njegovo pravo", dodao je Klark.

Državni tužilac obećao da se "neće mešati u istragu"

Tužilac koji vodi ovaj slučaj, Dejvid Vajs, bio je u vreme kada je slučaj pokrenut šef tužilaštva u Delaveru, a hvalili su ga državni senatori Tom Karper i Kris Kuns, obojica iz Demokratske stranke.

U Februaru 2021. godine, kada je Džo Bajden postao predsednik SAD, desetine tadašnjih tužilaca koje je postavio Tramp napustilo je svoje pozicije, ali je tadašnji glavni tužilac od Vajsa tražio da ostane.

U otvorenom pismu, advokat anonimnog IRS agenta kaže da bi informacije koje ima njegov klijent mogle da budu "kontradiktorne sa zakletvom koju je u Kongresu položio visoki politički funkcioner".

U martu je, prilikom saslušanja pred Kongresom, državni tužilac Merik Garland obećao da se neće mešati u posao Vajsu, koji vodi istragu. On je rekao da će "obezbediti Vajsu da nastavi sa istragom".

Tanjug/AP/Susan Walsh

Merik Garland, savezni tužilac SAD

Ipak, Litl je rekao da njegov klijent smatra kako je ova istraga bila drugačija od svih ostalih tokom njegove "dugogodišnje karijere u Poreskoj službi".

"Politička pitanja su imala uticaja na odluke agenata da preduzu određene korake u istrazi. Ta politička pitanja obično nisu ono sa čim mora da radi neki agent Poreske službe", rekao je Litl, odbijajući da otkrije detalje o istrazi ili identitet svog klijenta.

Naveo je, međutim, da ovaj agent radi za IRS "više od decenije", i da "postoji dokumentacija kojom se mogu potkrepiti ove tvrdnje". Ne postavlja se, smatra Litl, pitanje o kredibilitetu ovog agenta, jer su stvari kroz koje je prošao dokumentovane u mejlovima i drugim vidovima komunikacije sa ministarstvom pravde.

Američki mediji: Razmatraju se četiri optužbe protiv Bajdena

U oktobru prošle godine je jedan izvor upoznat sa istragom rekao američkim medijima da FBI veruje kako je skupio dovoljno dokaza da se Hanter Bajden optuži za krivična dela povezana sa porezom, a odluka o tome da li će optužnica i biti podignuta na osnovu tih dokaza zavisi do tužilaca.

Sve ukupno, savezni tužioci razmatraju da optuže Hantera Bajdena za tri krivična dela povezana sa porezom i jedno povezano sa kupovinom oružja, rekao je za CNBC izvor upoznat sa slučajem.

Potencijalne optužbe odnosile bi se na dva manja prestupa zbog neprijavljivanja poreza, jednog krivičnog dela utaje poreza povezanog sa poslovnim troškovima u okviru godinu dana, kao i na kupovinu vatrenog oružja.

Deo koji se odnosi na kupovinu oružja, povezan je sa time što je Hanter Bajden kupio pištolj 2018. godine tokom perioda za koji je, po sopstvenom priznanju, koristio kokain, a u formularu koji se popunjava prilikom kupovine oružja, potrebno je odgovoriti i na pitanje da li je osoba zavisna ili koristi neku nezakonitu supstancu.

Istraga o porezu traje od 2018. godine

Sam Hanter Bajden je ranije rekao da se nije mešao u istrage o svojim finansijama.

"Ovakve stvari shvatam veoma ozbiljno, i uveren sam da će profesionalno i objektivno pregledanje (svih potrebnih dokumenata) pokazati da sam sve obavljao prikladno i legalno", rekao je Hanter Bajden.

On je 2020. godine prvi put otkrio da savezni zvaničnici istražuju njegove poreze, ali ta istraga zapravo traje još od 2018. godine. Iz kancelarije tužioca u Delaveru 2020. nisu želeli ništa da komentarišu, s obzirom na to da je istraga tada već bila u toku. 

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

 

Vest o tome došla je nekoliko nedelja nakon izborne kampanje u kojoj je tadašnji kandidat za produženje predsedničkog mandata Donald Tramp izneo tvrdnje o korupciji Hantera Bajdena i njegovog oce, za koje nije ponudio nikakve dokaze.

Takođe, Tramp i njegovi saveznici tvrdili su da je Hanter Bajden koristio očev uticaj da se obogati kroz poslovne dogovore sa Ukrajinom i Kinom, i da njegov otac ne samo da je posredovao u tome, već je sve i finansijski pomagao. Ni za ovo nisu izneti nikakvi dokazi osim navoda Trampa i njegovih saveznika.

Hanter i njegova bivša supruga, međutim, imali su ranije jednu kaznu koju im je izdao IRS zbog neplaćanja poreza. U pitanju je bila suma od 112.805 dolara, u koju su verovatno bile uključene i kamate, prema javno dostupnim dokumentima. Ova kazna izdata je u novembru 2019. godine, i nije jasno da li ima ikakve veze sa istragom IRS o kojoj govori Litlov klijent.

Komentari (0)

Svet