Fokus

Istraga o "prekomorskim poslovima Hantera Bajdena": Analitičar kaže da je moguće podizanje optužnice

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

21:12

Istraga o "prekomorskim poslovima Hantera Bajdena": Analitičar kaže da je moguće podizanje optužnice
Hanter Bajden - Copyright AP/Pablo Martinez Monsivais

veličina teksta

Aa Aa

Pravni analitičar CNN- izjavio je da je vrlo moguće da bi protiv Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, savezna vlada mogla da podigne optužnicu nakon istrage o njegovim poslovima koje je imao u inostranstvu, preneo je list "Hil".

"Ovo je vrlo realno, u pitanju je sveobuhvatna istraga o potencijalno ozbiljnim krivičnim delima. Vidimo da savezni tužioci u Delaveru rade upravo ono što biste očekivali da rade tužioci u takvoj situaciji", izjavio je Eli Honig, preneo je vašingtonski list.

Honig je kazao da deluje da se "zahuktava" istraga o Hanterovim prekomorskim poslovima.

Istorija korišćenja nedozvoljenih suspstanci Hantera Bajdena i veza sa međunarodnim poslovima je bila predmet kritika repbulikanaca na račun njegovog oca neko vreme, dodaje se u tekstu "Hila", a to pitanje je često potezao i bivši predsednik Donald Tramp. 

Prvi pokušaj Trampovog impičmenta proistekao je iz razgovora sa predsednikom Ukrajine, tokom kojeg je Tramp izvršio pritisak na ukrajinskog lidera da mu pomogne da iskopa priče o Hanteru Bajdenu, koji je poslovao u Ukrajini sa jednom naftnom i gasnom kompanijom, dodaje "Hil".

U utorak, Tramp je otišao korak dalje u napadu na Bajdena, tražeći od ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi bilo kakvu informaciju koju bi ruska vlada mogla da ima o Hanteru Bajdenu.

"Zašto je supruga gradonačelnika Moskve dala Bajdenima, obojici, 3,5 miliona dolara? To je mnogo novca. Voleo bih da Putin zna odgovor na to pitanje. Trebalo bi da se izjasni", kazao je Tramp.

Profimedia

 

"Hil" podseća da je "Vašington post" ove nedelje objavio izveštaj u kojem se potvrđuju detalji o Haterovim poslovima u Kini.

Ministarstvo pravde prema nekim navodima nastavlja da traži navodne nelegalne optužbe o lobiranju konsultantskih firmi povezanih sa ukrajinskom energetskom kompanijom "Burisma", u kojoj je Hanter bio član borda.

"Postoji realna šansa da sve ovo rezultuje saveznom optužnicom. Naravno, tada bismo bili na političkoj teritoriji bez presedana, a ne na pravnoj teritoriji, već u potencijalnoj situaciji gde Ministarstvo pravde krivično goni i pokušava da zatvori sina predsednika", dodao je Honig.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Данијел

30.03.2022 21:59

Пресликано као и код нас на КиМ, Олбрајт и Кларк су имали послове, овде је Бајден. Исте су методе иако су околности другачије.

Svet