Fokus

Lavrov u SB UN: Povelja UN pretnja globalnim ambicijama SAD

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

17:39

Lavrov u SB UN: Povelja UN pretnja globalnim ambicijama SAD
Savet bezbedosti UN - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Odredbe Povelje Ujedinjenih nacija i same UN predstavljaju pretnju globalnim ambicijama Sjedinjenih Američkih Država, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nekadašnji američki državni sekretar Džejms Bejker rekao je tadašnjem predseniku Džordžu Bušu da je OEBS glavna pretnja NATO-u. Dodao bih da danas i UN i odredbe njene povelje takođe predstavljaju pretnju globalnim ambicijama Vašingtona", rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN kojom je predsedavao, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da je svet danas u opasnijoj situaciji, nego čak i tokom Hladnog rata.

"Kao što je bio slučaj tokom Hladnog rata, dostigli smo opasan, možda čak i opasniji prag", izjavio je ruski šef diplomatije.

Tanjug AP/John Minchillo

 

 

On je upozorio na proces fragmentacije globalne trgovine, kolaps tržišnih mehanizama i "paralizu" Svetske trgovinske organizacije.

Istakao je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) postao oruđe za postizanje ciljeva Vašingtona, uključujući i vojne ciljeve.

"Nove svetske razvojne centre pokušavaju da zaustave nelegitimnim, jednostranim merama, uključujući prekid pristupa modernoj tehnologiji i finansijskim uslugama, njihovo izbacivanje iz lanaca snabdevanja, konfiskaciju imovine, uništavanje kritične infrastrukture i manipulaciju univerzalno dogovorenim normama i procedurama", naveo je Lavrov.

On je istakao da SAD rade na uništavanju uspostavljenje arhitekture multilateralizma u azijsko-pasicifičkom regionu.

"SAD i njihovi saveznici su koristili značajne resurse za podrivanje multilateralizma u azijsko-pacifičkom regionu, gde je uspešan otvoreni sistem ekonomske i bezbednosne saradnje decenijama evoluirao oko ASEAN-a", rekao je Lavrov. 

"Kao što Priština ne predstavlja Srbe sa KiM,tako ni Kijev ne može Donbas"

Lavrov je rekao da "kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese Srba sa Kosova i Metohije, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas".

"Kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je Evropska unija obećala autonomiju - tako su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu", rekao je Lavrov na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenela je RIA Novosti.

On je rekao da je "svakom nepristrasnom posmatraču" očigledno da se režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbile da prihvate situaciju koja je u Ukrajni nastala nakon protesta u februaru 2014. godine, koje Moskva smatra državnim udarom.

Dodao je da je ukrajinsko pitanje "nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta".

"Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije: da eliminiše pretnje našoj bezbednosti koje godinama direktno stvara NATO na našim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava proklamovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih pretnji istrebljenjem i proterivanjem na teritorijama na kojima su vekovima živeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo", poručio je Lavrov.
 

Komentari (0)

Svet