Fokus

Članovi bande na Haitiju linčovani, pa zapaljeni

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

23:56

Članovi bande na Haitiju linčovani, pa zapaljeni
Članovi bande na Haitiju linčovani, pa zapaljeni - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje deset osumnjičenih članova bande na Haitiju je linčovano, a stanovnici glavnog grada Port-o-Prensa zapalili su njihova tela, saopštila je danas policija Haitija.

Portparol policije rekao je da se grupa naoružanih bandita vozila po glavnom gradu, kao i da je policija nameravala da ih uhapsi. On je dodao da je ozloglašeni kriminalni vođa Karlo Petiom mrtav, ali nije dao više detalja o njegovoj smrti, prenosi Rojters.

Britanska novinska agencija navodi da je do linčovanja došlo nakon nekoliko dana sukoba između članova bande i snaga bezbednosti.

Rojtersove fotografije i video snimci na društvenim mrežama prikazuju nekoliko naslaganih tela na putu, a pored njih se vide zapaljene gume i objekti, dok ih ljudi okružuju i ljutito uzvikuju.

Tanjug/AP Photo

 

 

Bande na Haitiju su ojačale od 2021. godine, kada je ubijen predsednik Žovenel Moiz, a osim Port-o-Prensa i u drugim delovima zemlje došlo je do bezakonja.

Situacija se pogoršala prethodnih meseci, kada je dolazilo do vatrenih okršaja između bandita i policije. Kako dodaje Rojters, kriminalne grupe kontrolišu oko 80 odsto urbanog dela Port-o-Prensa, a prisutno je oko 200 bandi.

Komentari (0)

Svet