Fokus

BBC: Iran kažnjava poznate ličnosti zbog podrške protestima

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

10:50

BBC: Iran kažnjava poznate ličnosti zbog podrške protestima
BBC: Iran kažnjava poznate ličnosti zbog podrške protestima - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Iran je prošle godine formirao tajni komitet za kažnjavanje poznatih ličnosti zbog podrške antivladinim protestima, prenosi BBC, pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid.

Kako se navodi u pismu od 22. septembra, samo šest dana od početka nemira, komitet je Ministarstvu ekonomije poslao spisak sa 141 imenom poznatih ličnosti.

Ministarstvu je rečeno da ispita njihove poreske prijave i preduzme neprecizirane mere protiv njih.

Na listi su i fudbalska legenda Ali Dei i poznata glumica Tarane Alidusti, navodi BBC.

Oni su među desetinama umetnika, sportista i influensera na društvenim mrežama koji su se suočili sa finansijskim sankcijama, zabranom putovanja ili pritvorom u poslednjih sedam meseci, pošto su podržali demonstrante koji traže osnovne slobode.

Demonstracije su se brzo raširile širom Irana posle smrti u pritvoru Mahse Amini, mlade žene koju je 16. septembra uhapsila policija za moral u Teheranu jer je navodno "nepropisno" nosila hidžab.

Stotine ljudi je poginulo, a hiljade je privedeno u nasilnom gušenju demonstracija koje su sprovele snage bezbednosti, a Teheran je proteste ocenio kao "nerede koje su izazvale strani" faktori.

BBC navodi da je njegova redakcija na persijskom preko bliskoistočnog obaveštajnog izvora dobila tri dokumenta koji otkrivaju kako je vlada u Iranu preduzela brze i koordinisane akcije u pokušaju da odvrati poznate ličnosti od podrške demonstracijama.

U dokumentu od 22. septembra navode se odluke takozvane "Operativne grupe za slavne ličnosti", ali se i identifikuje njen predsedavajući - ministar kulture i islamske orijentacije, Mohamed Mehdi Esmaili, koga je EU sankcionisala zbog navodnog ozbiljnog kršenja ljudskih prava, piše BBC.

Takođe se navodi da je Ministarstvo ekonomije dobilo instrukcije da pogleda poreske prijave 141 poznate ličnosti za koje komitet smatra da su odigrale važnu ulogu u podsticanju nemira i da primeni "predviđena ograničenja u skladu sa zakonom".

Pored Ali Deija i Tarane Alidusti, koja je uhapšena 17. decembra pošto je osudila pogubljenje demonstranta i puštena uz kauciju dve nedelje kasnije, na spisku su i druge poznate ličnosti iz Irana, poput kinematografa Asgara Farhadija, Pege Ahangarani, Manije Hekmat, Barzou Arjomanda i Šahina Samadpura, ali i bivši TV voditelj Ehsan Karami.

U drugom dokumentu, označenom kao "strogo poverljivo" od 26. septembra, piše da je "Operativna grupa za slavne ličnosti" preimenovana u "Komitet za slavne ličnosti" i da je postao stalna institucija.

Treći dokument, od 1. novembra, govori o tome kako se nositi sa fudbalerima uoči Svetskog prvenstva u Kataru, a u njemu se navodi da bi sredstva poznatog igrača i trenera trebalo da budu zamrznuta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet