Fokus

U Iranu kamerama kontrolišu da li žene nose hidžab: Prestupnice će biti kažnjene jer ne poštuju islamske norme oblačenja

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

16:28

U Iranu kamerama kontrolišu da li žene nose hidžab: Prestupnice će biti kažnjene jer ne poštuju islamske norme oblačenja
U Iranu kamerama kontrolišu da li žene nose hidžab: Prestupnice će biti kažnjene jer ne poštuju islamske norme oblačenja - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Nastojeći da stave pod kontrolu sve veći broj žena koje prkose obaveznom kodeksu odevanja, iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mestima i na saobraćajnicama kako bi identifikovale i kažnjavale žene koje se ne pridržavaju islamskih normi oblačenja i odbijaju da nose hidžab, saopštila je danas iranska policija.

U saopštenju se navodi da će, nakon što budu identifikovane, te "prestupnice" dobijati "tekstualne poruke upozorenja o posledicama", prenosi Rojters.

U policijskom saopštenju se obrazlaže da je cilj ovih mera "sprečavanje otpora prema zakonu o obaveznom nošenju hidžaba" i dodaje da takva vrsta otpora "narušava duhovnu sliku zemlje i širi nesigurnost".

Nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, Iranke kurskog porekla koja je prošlog septembra privedena jer nije nosila hidžab, a potom izgubila život u pritvoru iranske policije za moral, sve je više Iranki koje odbijaju da nose hidžab.


 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

08.04.2023 18:57

Њихова држава, њихова култура, њихова реигија - своји на своме. Не иду по свету ко Амерички и НАТО злочинци да другима на силу бомбама утерују свој изопачене "вредности".

Svet